Σε ένα άτυπο “bras de fer” για την «τιμή» των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι.

Η θεαματική υποχώρηση της απόδοσης των ομολόγων –απόρροια της τάσης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς και δευτερευόντως των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν με αφορμή την πολιτική αλλαγή–, το γεγονός πως η Ελλάδα έφτασε να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, σε συνδυασμό και με τη διαμόρφωση του spread έναντι του γερμανικού bund, πυροδότησαν μπαράζ ρευστοποιήσεων, με συνέπεια την άνοδο της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς στα όρια του 1,45%. Ούτως ή άλλως, η θεαματική υποχώρηση για τα ελληνικά ομόλογα έναντι του γερμανικού στα χαμηλά του 2009, τα διψήφια κέρδη που αποκόμισαν όσοι αγόρασαν «ελληνικό χρέος» στο πρώτο δίμηνο-τρίμηνο του 2019, το «κλείσιμο» της ψαλίδας έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ήταν εντελώς φυσιολογικό να οδηγήσουν αρκετούς οίκους σε ρευστοποιήσεις, προκειμένου να «κλειδώσουν» ακόμη και διψήφιες αποδόσεις μέσα σε διάστημα 9 μηνών.

Ωστόσο, το «κύμα» των πωλήσεων ήρθε να καταδείξει πως η «ρηχή» ελληνική αγορά, την ώρα που μόλις έχει αρχίσει η εμβάθυνση της δευτερογενούς, είναι και θα παραμένει ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις, στις διαθέσεις των primary dealers, ευρύτερα δε σε όσους διακρατούν «ελληνικό χρέος».

Σε μια ρευστή, διεθνώς, κατάσταση, με τις χρηματιστηριακές αγορές στα ύψη και τα επιτόκια «στα Τάρταρα», με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες για να γράψουν αποδόσεις, είναι εύλογο οι αγορές ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα (volatility, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη διακύμανση του λεγόμενου «δείκτη φόβου», του VIX/CBOE) και οι κινήσεις των traders να είναι πολύ πιο γρήγορες και ριψοκίνδυνες.

Για σχεδόν ένα δεκάμηνο, τα επενδυτικά σπίτια έγραφαν κέρδη από τη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ελληνικού και ιταλικού δεκαετούς, αλλά όταν έφθασε η απόδοση του 10Y Greek Bond χαμηλότερα του αντίστοιχου 10Y Italian Bond, ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης.

Την τάση ενίσχυσε η σχεδόν ταυτόχρονη προτροπή δύο εκ των δέκα μεγαλύτερων κατόχων κρατικών τίτλων, δηλαδή της UBS και της Société Générale, να προτρέψουν τους πελάτες τους να «κλείσουν» μέρος των θέσεών τους στο ελληνικό και να «ανοίξουν» στο ιταλικό.

Η μεν UBS συμπεριέλαβε τους ελληνικούς τίτλους στους «προς αποφυγή», λόγω των αυξημένων, μακροπρόθεσμα, κινδύνων και σύστησε στους επενδυτές ρευστοποίηση σε ομόλογα διάρκειας/λήξεως πέραν της διετίας. Την ίδια μέρα, με διαφορά μόλις 6 ωρών, ακολούθησε η Société Générale, με το αιτιολογικό πως η χώρα μας δεν μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τη γείτονα και το spread να αντιστοιχεί σε εποχές κατά τις οποίες η ελληνική οικονομία βαθμολογούνταν ως «επενδύσιμη» (investment grade).

Ακριβώς σε αυτές τις παραμέτρους, που οδηγούν τις UBS και SG να βλέπουν «μισοάδειο το ποτήρι», στηρίζονται αμερικανικοί οίκοι, κυρίως η JP Morgan. Εντελώς “contrarian” η τέταρτη ισχυρότερη επενδυτική τράπεζα διεθνώς, εκτιμά πως η προοπτική του να αποκτήσει η Ελλάδα τον βαθμό της «επενδύσιμης», συνακόλουθα να ενταχθεί στα προγράμματα της ΕΚΤ, η πιθανή αναβάθμιση των τραπεζών, το γεγονός πως το «ελληνικό χρέος» είναι «εγγυημένο» από τους δανειστές και μεγαλύτερης διάρκειας/ωρίμανσης από κάθε άλλης χώρας του ευρω-Νότου φέρνουν την JPM στους “bullish” παίκτες και απέναντι στις UBS και SG.

Οι θέσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας θα αποτυπωθούν σε έκθεσή της που βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και θα «βγει» στις αγορές, εκτός απροόπτου, το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός. Πρακτικά, θα συμπέσει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, αλλά και του «οδικού χάρτη» στον οποίο θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ το 2020.

Το γεγονός πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο, ο σχεδιασμός του Οργανισμού για εκδόσεις ύψους έως 9 δισ., αλλά και το ότι η μετακύλιση των τριμηνιαίων-εξαμηνιαίων εντόκων σε δωδεκάμηνης διάρκειας έχει «εγκριθεί» από τα επενδυτικά σπίτια και τον ESM, ενισχύουν την εκτίμηση αναλυτών πως το «ελληνικό χρέος» θα βρίσκεται στην τριάδα των ελκυστικότερων/πιο αποδοτικών και το 2020.

……………………………..

XRIMA WEEK, 18/11/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ