Τη μία μέρα, Morgan Stanley και UBS βγαίνουν με θετικές εκθέσεις για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας το 2024 και 2025.
Την αμέσως επομένη, η Goldman Sachs εξηγεί γιατί προτιμά τα “ποιοτικά” κρατικά ομόλογα όπως τα Ελληνικά (αλλά και τα Ισπανικά, Πορτογαλικά), στο Χρηματιστήρο της Αθήνας γίνεται πάρτυ με αφορμή την υπερθετική κάλυψη του placement της Εθνικής.
   Σιγά μην άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ, έτσι αφορμής δοθείσης και θετικού επενδυτικού κλίματος επιτρέποντος ο Οργανισμός επανεκδίδει-σήμερα Τετάρτη- ένα ομόλογο ύψους 200 εκατ.€
    Η έκδοση αφορά 10ετές-λήξη 15 Ιουνίου 2033– σταθερού επιτοκίου 4,25% με σκοπό την ικανοποίηση της ζήτησης και την διευκόλυνση λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.
     Στην διαδικασία συμμετέχουν μόνον primary dealers, σε μία συγκυρία που η απόδοση του 10ετούς είναι στο 3,868% έναντι 3,684% του αντίστοιχου ισπανικού και 3,284% του πορτογαλικού.
Mακράν στο 4,414% το  δεκαετές της Ιταλίας.
  • H Δημοπρασία αφορά  την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή
  •  Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
  • Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 15ης Νοεμβρίου 2023.

Πάντως το κλίμα στην δευτερογενή αγορά είναι θετικό με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει για μία ακόμη φορά κάτω από το 4% μετά και την ευνοϊκή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Έτσι παρά το υψηλό επίπεδο Δημοσίου Χρέους, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύγκλιση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, από το προβλεπόμενο 1,1% το 2023, θα βοηθούσε σε μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις πρόσθετες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων χθες και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 207 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,98% από 3,95% χθες έναντι 2,59% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,39%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ