Μέχρι και την Παρασκευή “έπαιζαν” short τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνταν στοιχεία της S&P Global Intelligence, η συνολική αξία των (ανοιχτών θέσεων είχε ξεπεράσει τα 500 εκατ.€– τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014- όταν αρχές του έτους ήταν στα 65 εκατ.€
Οι πολιτικές εξελίξεις όμως ανέτρεψαν άρδην τον σχεδιασμό των short funds με συνέπεια από νωρίς το πρωϊ της Δευτέρας να επιχειρείται ένα άνευ προηγουμένου αντιστάθμιση (short covering) σε μία ούτως ή άλλως…αβαθή αγορά.
  •    Το αποτέλεσμα ήταν η διαφορά του ελληνικού από το ιταλικό να διευρυνθεί περαιτέρω, να πλησιάσει το ισπανικό με παράγοντα του χώρου να βάζει ως επόμενο στόχο τον μηδενισμό του spread ελληνικού με πορτογαλικό 10ετές.
   Στο 3,801% το Δεκαετές Ελληνικό Ομόλογο GR10Y έναντι 3,217% του Πορτογαλικού, με το Ισπανικό δεκαετές στο 3,502% και στο 4,313% το Ιταλικό.
   Ηδη από την χθεσινή συνεδρίαση ο στόχος των long buyers δεν είναι το Ισπανικό αλλά το Πορτογαλικό 10ετές, “μετρήστε” ποντάκια (μονάδες βάσης) και πάρτε θέσεις.
Το ελληνικό 10ετές είναι το πιο hot trend των ημερών, με τον ΟΔΔΗΧ να ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις εν όψει investment grade. Δεν θα απορήσουν οι ξένοι εάν δουν τον Οργανισμό να διευρύνει το (αρχικό )πρόγραμμα άντλησης και από τα 7 δισ. (που έχει καλύψει ήδη) να το αυξάνει κατά 3 δισ. ή και 5 δισ. (ανάλογα με το κλίμα στις αγορές) για να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση.
 Ποιος θα το φανταζόταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here