Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM βρίσκεται το deal ύψους 1,6 δις ευρω  πώλησης των bad loans της Εθνικής Τράπεζας στην Bain Capital, αποκαλύπτει σήμερα το NPL Confidential.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NPL Confidential ο SSM έχει ζητήσει από τη διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας να ενημερωθεί για κρίσιμες παραμέτρους του deal προκειμένου να βεβαιωθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί απο την Τράπεζα οι αναγκαίοι κανόνες που διασφαλίζουν τους δείκτες φερεγγυότητας και ρευστότητας της.

Με δεδομένο ότι τα distress funds, όπως η Bain Capital, ανήκουν στην κατηγορία των hedge funds, η χρηματοδότηση τέτοιων deals αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη παράμετρο. Και τούτο διότι στην περίπτωση που η ίδια η Τράπεζα, χρηματοδοτεί το fund για να πραγματοποιήσει την εξαγορά, είναι υποχρεωμένη να εγγράψει υψηλές προβλέψεις προκειμένου να είναι καλυμμένη από το high risk lending.  Στην αντίθετη περίπτωση η πώληση των soured loans δεν συμβάλλει στην μείωση των ΝPEs, αλλά στην ουσία κρύβει “κάτω από το χαλί” τα σκουπίδια.

Η αποκάλυψη του ΝPL Confidential

Oι εκπρόσωποι του SSM και της Εθνικής αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Εθνική Τράπεζα) πούλησε το project ICON την προηγούμενη εβδομάδα στη Bain Capital έναντι 337 εκατομμυρίων ευρώ. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία με την Επενδυτική Εταιρεία Bain Capital Credit («Bain Capital») για τη διάθεση χαρτοφυλακίου περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων, με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου (0,6 δισ ευρώ διασφαλιστικής αξίας ακινήτων)

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από αρκετές αλλαγές στους αρχικούς όρους και το ύψος της συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, αφού η Bain προσφέρθηκε να προσθέσει όρους κέρδους στη συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα θα επωφελούνταν μερικώς από μελλοντικά κέρδη από τη διαχείριση των δανείων.

Oμως όταν τα distressed funds αγοράζουν ελληνικά NPEs ζητούν  κατά την πάγια τακτική τους το 20% με 25% του τιμήματος να τελεί υπό αίρεση επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων NPEs, πρακτικά έχουν τα funds την δυνατότητα να πάρουν πίσω το 20% του τιμήματος.

Διαβάστε εδώ την αποκάλυψη του NPL Confidential

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ