Για πρώτη φορά από το 2008 οι διοικήσεις των τραπεζών θα διανείμουν μέρισμα. Μετά από μία 15ετία επενδυτικής ανομβρίας οι 4 συστημικοί όμιλοι Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank θα ανταμείψουν τους μετόχους/επενδυτές με χρηματική διανομή.

  • Ενέργεια στην οποία θα προχωρήσει και η μη συστημική Optima Bank– και μάλιστα από την πρώτη χρήση/παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αρχικά μέσω Bloomberg στη συνέχεια από την διοίκηση της ΤτΕ προεξοφλήθηκε η έγκριση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, με την σχετική ανακοίνωση του SSM να αναμένεται μέχρι το τέλος Απριλίου- κάτι σαν Δώρο Πάσχα για τους επενδυτές-

Αναμφίβολα σημαντική εξέλιξη, επιβεβαιωτική της “αλλαγής σελίδας” του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλωτική της επιστροφής
στην επενδυσιμότητα.

Ομως, το περιβάλλον- διεθνές/εσωτερικό- δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην ευρωζώνη, η γεωπολιτική αστάθεια, οι εκλογές της 6-9 Ιουνίου δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Τουναντίον, τα δραματικά γεγονότα στη Μόσχα είχαν άμεση επίπτωση στο οικονομικό πεδίο- αντιστρέφοντας την αποπληθωριστική τάση στις τιμές φυσικού αερίου, παράλληλα επιβαρύνοντας το πετρέλαιο.-

Επιπρόσθετα μέσα στο 2024 η ΕΚΤ θα αποσύρει περί τα 800 δισ € από την αγορά (πολλαπλάσια η μόχλευση τους) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ελληνική οικονομία, το εγχώριο banking.

Πρακτικά, σε περιβάλλον κόστους χρήματος 4%-3% ο ρυθμός ανάπτυξης, ακόμη και με το θετικό σενάριο του 2,9% (βάσει του προϋπολογισμού) θα υπολείπεται, ενώ στο ενδεχόμενο ενός 1,9% θα είναι σχεδόν στο ήμισυ.

Περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, με κόστος δανεισμού/χρηματοδότησης ενδεχομένως και διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή σε πραγματικούς όρους συρρίκνωση ακόμα και με όρους πλήρους λειτουργίας του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και μάλιστα για ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας- της πιο μεγάλης και πιστοληπτικά θετικής- αφήνοντας εκτός ανταγωνιστικής χρηματοδότησης της 9 στις 10 επιχειρήσεις, κυρίως ΜμΕταιρείες, που- επί της ουσίας- αποτελούν τον ιστό του οικονομικού/κοινωνικού ιστού της χώρας.

 

Σε αυτά εάν προστεθεί το ανοιχτό πρόβλημα της απαίτησης λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, γίνεται κατανοητή η επιφυλακτική στάση του SSM στην διανομή μερίσματος.

Επρεπε να προχωρήσουν εργώδεις επαφές των υπουργείου Οικονομικών, Τραπέζης της Ελλάδος με την Φρανκφούρτη για να (απο)δεχτεί η νέα διοίκηση του SSM την διανομή μερίσματος το 2024.

Η Claudia Buch, στην γραμμή του προκατόχου της Andrea Enria- φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις επιφυλάξεις του Επόπτη αναγνωρίζοντας όμως και την ανάγκη χρηματικής διανομής προκειμένου να υπάρξει δέλεαρ για τα πανίσχυρα funds να συμμετάσχουν στην απο-επένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες.

Συνεπώς, μέρισμα από τα κέρδη του 2023 θα διανεμηθεί φέτος, αλλά ο πήχης θα είναι πολύ χαμηλότερος, πόσο; θα γνωρίζει η κοινότητα το επόμενο διάστημα, με επικρατέστερο το ενδεχόμενο ενός 10%-15% ανάλογα με την τράπεζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ