Με τον φετινό της “σύμμαχο” να παραμένει στις “επάλξεις” δυνατός, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον όγκο εισροών, η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κατάφερε να αφομοιώσει τους κραδασμούς, που προήλθαν από μία εβδομάδα πτωτικών αποδόσεων και να διατηρήσει το Ενεργητικό της στα υψηλά έτους.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατέγραψε οριακά αρνητικό πρόσημο -0,07% και σταθεροποιήθηκε στα 9,014 δις €. Η παραμονή της αξίας του Ενεργητικού άνω τω 9 δις € για 2η συνεχόμενη εβδομάδα , πραγματοποιήθηκε σε μία εβδομάδα μεταβλητότητας για τις διεθνείς αγορές, αλλά – κυρίως – σε ένα πτωτικό 7ήμερο της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς (τα μάτια, άλλωστε του επενδυτικού κοινού είναι στραμμένα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς, που ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή). Τούτο ως γεγονός, δίνει ακόμη περισσότερο αισιόδοξα μηνύματα, ότι, το μέγεθος της συνολικής κεφαλαιοποίησης των Α/Κ θα καταγράψει υψηλότερα μεγέθη, στο υπόλοιπο διάστημα του έτους 2021.

Μοναδικός αρωγός στην παραπάνω προσπάθεια, ήταν η διατήρηση του υψηλού όγκου εισροών, που ανήλθε σε 51,743 εκατ. €, με παράλληλη αύξηση μεριδίων, της τάξεως του 0,56%. Σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν πτωτικό, κατά -0,63%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον μία διασώθηκε με μέση άνοδο καθαρών τιμών, τα Ομολογιακά Α/Κ Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,67%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες, σημείωσαν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,45% και -2,20%, αντιστοίχως. Είναι προφανές ότι, τόσο ο ΓΔ του ΧΑ, όσο και η αγορά στο σύνολό της δεν “άντεξαν” τα διαδοχικά limit down της τιμής της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς, όμως (τελικά) η υποχώρηση κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα (μάλλον, οι 900 μονάδες θα επανέλθουν πάραυτα). Σε πτωτική μέση απόδοση ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,98%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,38% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,86%.

Ως προς το ζήτημα των αποδόσεων, το ερχόμενο διάστημα και ειδικότερα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, λόγω του συνδυασμού των αναμενόμενων ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, της προόδου των εμβολιασμών και της άρσης της καραντίνας. Άλλωστε, έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, ότι το φετινό β΄ τρίμηνο, θα είναι το ποιο καθοριστικό της χρονιάς για την μετέπειτα θετική πορεία, όχι μόνον του Ενεργητικού, αλλά και των υψηλών – μέχρι τώρα – εισροών (666,503 εκατ. €), όπως και των υπολοίπων πρωτογενών μεγεθών της αγοράς των Α/Κ.

Σε συνέχεια των όσων ήδη έχουμε αναφέρει, είναι κατανοητό ότι διανύσαμε (ακόμη) μία εβδομάδα υψηλού όγκου συναλλαγών, με αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 σημείωσαν θετικό τελικό ισοζύγιο συναλλαγών και 8 αρνητικό.

Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Μικτά Α/Κ με 22,008 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 15,792 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 13,276 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 7,332 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,658 εκατ. €.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές υπέστησαν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 7,060 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,611 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 1,117 εκατ. €.

  του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/04/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here