Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων διαμορφώνεται ύστερα από την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Συμβούλιο στη βάση των προτάσεων για μέτρα προληπτικής εποπτείας με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των κινδύνων του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.

Η ανάγκη περιορισμού των κόκκινων δανείων καθώς και η ενδυνάμωση του τραπεζικού περιβάλλοντος της ΕΕ υπήρξε ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος την προηγούμενη βδομάδα  στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το ευρώ.

Μαζί με τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μείωση των κινδύνων και την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για τη δέσμη τραπεζικών μέτρων, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην ταχεία ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, τα συμφωνηθέντα μέτρα θα εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες

  • θα διατηρούν αποθεματικά κεφάλαια για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια τα οποία θα χορηγηθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα δοθεί τελικά η δυνατότητα στις τράπεζες να επιτελούν τον πρωταρχικό τους ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης.

“Τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά για τη μείωση των κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα έχουν λιγότερα ΜΕΔ στους ισολογισμούς τους, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη σταθερότητά τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις μας”, δήλωσε σχετικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο “να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία σχετικά με τις εκκρεμούσες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη διευκόλυνση της ανάκτησης των οφειλών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ