Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Την περασμένη Παρασκευή (17/1/2020) φιλοξενούμενος στο Open Coffee, μία από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις του ελληνικού startup οικοσυστήματος, ήταν ο Ari Ηelgason, partner του Index Ventures, ενός εκ των μεγαλύτερων venture capital funds που επενδύουν στο χώρο της τεχνολογίας. Το Index Ventures είναι γνωστό και για την άποψη του ότι μία επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει από παντού και γι’ αυτό επενδύει και σε «μακρινές» χώρες και σίγουρα δεν απαιτεί από τις εταιρείες που επενδύουν να μετακινηθούν στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Λονδίνο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, μέχρι τώρα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Helgason δεν είχαν δει το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, είμαστε λίγο της υπερβολής.

Τα startups (ήτοι καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις με διεθνείς προοπτικές) μας απασχολούν τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά πολλοί νομίζουν ότι τα ελληνικά startups είναι εκ των κορυφαίων παγκοσμίως.

  • Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν μεν ορισμένα καλά παραδείγματα αλλά σε γενικές γραμμές το ελληνικό startup οικοσύστημα είναι αρκετά πίσω. Και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να δείχνει τα σημάδια ωρίμανσης που θα προσελκύσουν funds όπως είναι το Index Ventures. Παρεπιμπτόντως, ο κ. Helgason δήλωσε ότι θα έρχεται πιο συχνά στην Αθήνα γιατί είδε ότι υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιρειών.

Αν τα μεγάλα Venture Capitals (VCs) αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τα ελληνικά startups αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση σε ολόκληρο το σύστημα.

Ο βασικός λόγος είναι πως θα ενεργοποιούσε πολύ περισσότερα κεφάλαια και θα δημιουργούσε περισσότερα παραδείγματα προς μίμηση.

  • Γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να βγαίνει από την Ελλάδα κάποιο πολύ μεγάλο startup.
  • Υπάρχουν ορισμένα που έχουν αυτές τις προοπτικές, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη την «έκρηξη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Found.ation και του ΕΙΤ Digital, το μεγαλύτερο exit ελληνικού startup ήταν αυτό της Beat (Taxibeat) το 2017 που κινήθηκε σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Το ποσό φαντάζει μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι πραγματικά μικρό. Τουλάχιστον η Beat συνεχίζει να έχει παρουσία και μάλιστα έντονη στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, αν δούμε τις χρηματοδοτήσεις, η κατάσταση είναι παρεμφερή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην πρώτη θέση είναι η Persado με 83,6 εκατ. ευρώ συνολική χρηματοδότηση και ακολουθούν οι Workable και Blueground που κινούνται λίγο πιο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη είναι η Balena (resin.io) στα 28,2 εκατ. ευρώ. Τα ποσά μοιάζουν μεγάλα για τους Έλληνες αλλά για τα διεθνή δεδομένα δεν είναι. Και αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με το ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν θεωρείτο μία χώρα από όπου θα μπορούσε να προέλθει ένα καλό και ενδιαφέρον startup.

Μπορεί να αλλάξει αυτό και να δούμε τα μεγάλα VCs του παγκόσμιου startup οικοσυστήματος να κάνουν την εμφάνιση τους; Ενδεχομένως ναι γιατί πολύ απλά το startup οικοσύστημα έχει αρχίσει και ωριμάζει. Οι μεγαλεπήβολες ιδέες έχουν αντικατασταθεί από πιο φυσιολογικά πράγματα και πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίες προσγειώθηκαν ανώμαλα με τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα. Και ενδεχομένως εισερχόμαστε σε μία επόμενη φάση του οικοσυστήματος που θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ