Γράφει η «ξενοδόχος»

Η μετά- Brexit εποχή φαίνεται ότι απασχολεί τα μάλα τους εγχώριους τουριστικούς φορείς, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες αντιστοιχούν σε ποσοστό πάνω από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σημασία του τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τις «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τη μετά- Brexit εποχή ανακύπτει πλήθος ζητημάτων για τη μετακίνηση των Βρετανών σε χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η αντιμετώπιση των πιθανών παρενεργειών του Brexit στον ελληνικό τουρισμό θα πρέπει να βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα, αντίστοιχη της σπουδαιότητας της βρετανικής αγοράς.

Ενδεικτικά, το ρεύμα επισκεπτών οι οποίοι προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα, μόνο το 2018 (οπότε υπάρχουν και τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) εισέφερε έσοδα σχεδόν 2 δις ευρώ στην εθνική μας οικονομία. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Συνεπώς, είναι απολύτως σαφές ότι η βρετανική αγορά είναι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πόρους για τη χώρα μας. Οι Βρετανοί κατά κανόνα βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο προσοδοφόρα πηγή τουριστικού εισοδήματος για την Ελλάδα. Την τελευταία τριετία οι Βρετανοί επενδύουν στην πατρίδα μας περί τα 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Παράλληλα, η Βρετανία είναι μια χώρα ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη στον κλάδο παροχής κάθε μορφής αεροπορικών υπηρεσιών.

  • Με τις νέες ρυθμίσεις που εισήχθησαν στη Βουλή προς ψήφιση, οι κείμενοι νόμοι προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση και τη μετά Brexit εποχή. Συγκεκριμένα, με το άρθρο για τις τουριστικές επιχειρήσεις,  ρυθμίζεται το καθεστώς άσκησης επιχειρηματικής τουριστικής δραστηριότητας Βρετανών πολιτών ή νομικών προσώπων με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Στα άτομα αυτά παραχωρείται από το νόμο το δικαίωμα, για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31/12/2020, να ασκούν επιχειρηματικές τουριστικές δραστηριότητες και στις βρετανικές επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσυκλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων στην Ελλάδα) δίνεται ένα εύλογο χρονικό περιθώριο προσαρμογής τους στο Brexit. Ωστόσο, έως την εκπνοή της προθεσμίας αποχώρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να έχει βρει τον τρόπο να λύσει οριστικά το ζήτημα των Βρετανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ