Οι προκλήσεις και προοπτικές στον τομέα NPLs – NPEs ήταν το θέμα συζήτησης που απασχόλησε τους ομιλητές του πρώτου μέρους του Panel ΙΙΙ στο πλαίσιο του NPL SUMMIT 2018 «Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα & Κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στο Divani Apollon Palace & Thalasso και διοργανώνεται από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Με συντονιστή τον Χρήστο Κώνστα, Δημοσιογράφο, Head of Content, Ethos Media SA στο πάνελ III μίλησαν οι κ.κ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Connecticore, Βασίλειος Μαντζαβίνος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας & Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, Unicredit Bank, Γεώργιος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, XRTC Business Consultants, Σοφία Ρίτσου, Συνεργάτης KTA LEGAL “Κοντογεώργης Αθ. & Συνεργάτες”.

Ο κ. Κ. Λιακόπουλος εξήρε τη σημαντική βοήθεια που παρέχουν τα εργαλεία τεχνολογίας και τα έξυπνα συστήματα στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, συνδράμοντας στο “real business. Αν δεν μπει πραγματικό χρήμα, δεν αυγατίζει ο κουβάς”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, τόνισε πως στην ελληνική αγορά έχει ριζώσει βαθιά η νοοτροπία του moral hazard με αποτέλεσμα το πρόβλημα κατ’ ουσία να το έχουν οι υγιείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Β. Μαντζαβίνος σημείωσε τις τεράστιες διακυμάνσεις που πέρασε τα τελευταία χρόνια η ποντοπόρος ναυτιλία, σημειώνοντας πως οι μεγάλοι χρηματοδότες της ναυτιλίας είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους για την ποντοπόρο ναυτιλία. Ωστόσο στην Ελλάδα ισχύει το αντίθετο καθώς για την ελληνική πραγματικότητα η ναυτιλία είναι ένας τομέας με καλύτερες επιδόσεις.

Ο κ. Γ. Ξηραδάκης αναφέρθηκε στο ρόλο των τραπεζιτών και τη σχέση τους με τη τεχνολογία. “Ο τραπεζίτης πλέον έχει γίνει ένα Black box. Ο banker σήμερα δεν έχει καμία απολύτως δύναμη γιατί η τεχνολογία ελέγχει τα πάντα, το regulation έχει γίνει βάναυσο. Η Βασιλεία IV συνέβαλλε στη προσπάθεια προσαρμογής ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία της χρηματοδότησης προς ενίσχυση της επιχείρησης”.

Η κ. Σ. Ρίτσου είπε ότι είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση του τρόπου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ο οποίος θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας. Η κοινωνία είναι σε επιφυλακή για το αν θα ναι ελαστικός ο τρόπος αντιμετώπισης των δανειοληπτών λόγω της εδραιωμένης αντίληψης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο δεύτερο μέρος του Panel ΙΙΙ: «Προκλήσεις και Προοπτικές στον τομέα NPLs και NPEs» με συντονιστή τον Άρη Αρβανιτάκη, Managing director, UCI Greece Loan Management Services μίλησαν οι κ.κ Josef Martinák, Head of Transactions, APS Management Services, Χάρης Κύρκος, Πρόεδρος Δ.Σ., DV01 Asset Management, Χριστόφορος Στράτος, Senior Advisor, Resolute Asset Management, Γιάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος κτηματομεσιτών Ελλάδος, Αλεξάνδρα Φατσέα, Senior Director Retail/SB Recovery, Piraeus Bank Group.

Ο κ. Josef Martinák είπε ότι το πρόβλημα των NPLs είναι τεράστιο καθώς τα μισά από τα δάνεια που κατέχουν οι τράπεζες είναι κόκκινα. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι πλεονέκτημα καθώς προσελκύει αγοραστές. Υπάρχουν διαφορετικοί αγοραστές για κάθε κατηγορία δανείων. Η Ελλάδα είναι στο ξεκίνημα της διαδικασίας”.


Ο κ. Χάρης Κύρκος αναφέρθηκε στα corporate loans, την πρόσφατη πρόταση της ΤτΕ, την κίνηση της Eurobank με τη Grivalia και το ρόλο των servicers. “Πριν ακούσουμε τι λέει ο γιατρός πρώτα βλέπουμε τη διάγνωση. Τα corporate δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι τράπεζες θεωρούμενες ως κέντρα πλούτου είναι εύκολοι στόχοι. Αυτός ο πειρασμός φεύγει όταν μπαίνει στη μέση ο servicer. Ένα άλλο σημαντικό σημείο αφορά το Moral hazard, όπου η όποια ρύθμιση γίνεται μέσω του servicer δεν μολύνει το υγιές κομμάτι της τράπεζας.

Ο Χριστόφορος Στράτος σημείωσε πως χρειάζεται κατηγοριοποίηση των δανείων ώστε να μπορούν οι τράπεζες να έχουν μια ολοκληρωμένη καταγραφή του προβλήματος. “Οι πωλήσεις portfolios με εξασφάλιση έχουν βελτιωθεί. Tα κόκκινα δάνεια μπορούν ν’ απορροφήσουν μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα 2 χρόνια”, συμπλήρωσε.

 

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης από τη μεριά χαρακτήρισε το Airbnb επενδυτικό εργαλείο που μπορεί να λανσάρεται ως μόδα αλλά φέρνει πολλούς επισκέπτες στη χώρα. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να υπάρξει άνοδος της αγοράς των ακινήτων”.

Η κα. Αλεξάνδρα Φατσέα επεσήμανε το νομικό πλαίσιο (ν. 3869- νόμος Κατσέλη) αναφερόμενη στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. “Απαραίτητο να υπάρχει φιλτράρισμα των δανειοληπτών ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι όχι. Μέσω συστήματος προσομοίωσης η leading bank μπορεί να ξέρει ποιοι εντάσσονται ευκαιριακά στο νόμο Κατσέλη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ