Ξάφνιασε ευχάριστα την τραπεζική και επενδυτική κοινότητα η Moody’s αναβαθμίζοντας το εγχώριο banking.

Έκπληξη τόσο γιατί ο αμερικανικός οίκος είναι-κατά παράδοση- ο πιο αυστηρός στην στάση των “αξιολογητών” απέναντι στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές όσο για την συγκυρία, τον χρονισμό της παρέμβασης.

Εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και λόγω Ουκρανικού, με την ΕΚΤ να προειδοποιεί για νέες γενιές μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων και με την χώρα να μην διαθέτει-ακόμη- την επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο η συνήθως φειδωλή Moody’s, αυτή την φορά εμφανίστηκε καθησυχαστική σε αυτό το τόσο καίριο ζήτημα δηλαδή της αναπόφευκτης δημιουργίας νέων NPLs/NPEs, εκτιμώντας πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους τους επόμενους 12-18 μήνες.

Πως θα είναι-δηλαδή- σε θέση να διαχειριστούν νέα προβληματικά δάνεια, που θα προκύψουν από την νέα κρίση.

Το γεγονός, πως η Moody’s είχε τηρήσει “σιγή ασυρμάτου” νωρίτερα (18 Μαρτίου)-όπως 2 φορές και το 2021- αλλά “μίλησε” ένα μήνα πριν την αξιολόγηση από τον έτερο αμερικανικό οίκο Standard & Poor’s στις 22 Απριλίου ενδεχομένως να έχει την σημασία του.

Σημειωτέον, πως η S&P θα βαθμολογήσει το outlook της ελληνικής οικονομίας, την Μεγάλη Παρασκευή (με το Πάσχα των Ορθοδόξων).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here