Με την έγκριση της Φρανκφούρτης αλλά και των Βρυξελλών κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον DTC, τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις Deferred Tax Credits, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν ακόμη ταχύτερα τον όγκο των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων ώστε να περιοριστούν στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωμοδότησε ότι η νέα ρύθμιση δεν αλλοιώνει το πλαίσιο που προβλέπεται για την αναβαλλόμενη φορολογία , τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι τράπεζες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν,  μη συμψηφισθέντα ποσά φορολογικών υποχρεώσεων λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών σε μία χρήση, σε άλλη χρήση όπου θα υπάρχει επάρκεια κερδών σε διάστημα 20ετίας.
Η μεταφορά αυτή θα μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε φορολογική χρήση εντός της αντίστοιχης 20ετούς περιόδου απόσβεσης που προβλέπουν οι διατάξεις για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
  • Δεν αλλάζει το ποσό το οποίο θα αποσβαίνουν οι τράπεζες και το οποίο προβλέπεται σε ετήσια βάση στο 5% των συνολικών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Τα πιστωτικά ιδρύματα μέσα από τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να προχωρήσουν με την περαιτέρω δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων, χωρίς να φοβούνται ότι τυχόν κεφαλαιακές ζημιές θα τις εξαναγκάσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.

Οι τράπεζες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο νέας κρατικοποίησης, πέρισυ προχώρησαν σε εταιρικούς μετασχηματισμούς (hive – down) .
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις Deferred Tax Credits (DTC), σε συνδυασμό με την ταχύτερη και αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες θα προσελκύσουν  νέα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα επιλύοντας με ποιοτικότερα κεφάλαια οριστικά το θέμα των DTC.

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2020, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα επιστροφής φόρου ύψους 15,5 δισ. ευρώ.

Ο αναβαλλόμενος φόρος υπήρξε μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI το 2012 και το 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here