Ποιοι επενδύουν σήμερα στην Ελλάδα

0

Είτε πρόκειται για τον Υπουργό Οικονομικών είτε για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είτε για «επιφανείς» οικονομολόγους, η ψευδεπίγραφη αναφορά περί επικείμενης «επενδυτικής καταιγίδας», μόλις η Ελλάδα τελειώσει με το Μνημόνιο ΙΙΙ, η οποία θα φέρει την ραγδαία ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να πείσει.

Σε μια χώρα που το Κράτος εισπράττει έως και το 70% του παραγόμενου πλούτου και επιπλέον δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ουδείς μπορεί να ελπίζει σε πραγματικές επενδύσεις.

Σε μια χώρα που οι γραφειοκράτες επιμένουν να φορολογούν την παραγωγή και όχι την κερδοφορία, την περιουσία και όχι το παραγόμενο αποτέλεσμα, ορθολογικοί επιχειρηματίες δεν πρόκειται να ενσκήψουν.

Προφανώς θα υπάρξουν μερικοί πιονέροι επιχειρηματίες –κυρίως από το εξωτερικό- που θα θελήσουν να ρισκάρουν ένα μικρό μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων τους, για να εκμεταλλευτούν τις προκλητικά χαμηλές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων και να προσδοκούν κάποιες μικρές ή μεγάλες αποδόσεις στο μακρινό μέλλον.

Όμως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 100 δις € επενδυτικών κεφαλαίων για να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Ουδείς προφανώς είναι πρόθυμος να φέρει λεφτά στην Ελλάδα και να τα εγκλωβίσει σε μια οικονομία με αυθαίρετη δημόσια διοίκηση, απελπιστικά αργή και αναποτελεσματική Δικαιοσύνη και ανάπηρο τραπεζικό σύστημα.

Όσο υπάρχουν capital control στην πραγματική οικονομία, η Ελλάδα θα μοιάζει με έρημο που θα ονειρεύεται μια καταιγίδα για να ξεδιψάσει.

Το σχέδιο που έχει στοιχειωδώς ικανές πιθανότητες επιτυχίας είναι η παραχώρηση ορισμένων υποδομών σε ιδιώτες διαχειριστές και επενδυτές.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει και να διαφημίσει σε ολόκληρη την οικουμένη, την πρόθεσή της να υλοποιήσει μερικά –λίγα έστω– επενδυτικά σχέδια που να προσφέρουν μεγάλη εμπορική αξία στους επενδυτές, λόγω του χαμηλού κόστους αρχικής επένδυσης, και ταυτόχρονα μπορούν δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο της οικονομίας.

Η ανάπλαση του Ελληνικού, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι μαρίνες, τα υδατοδρόμια, η ΔΕΗ και ο σιδηρόδρομος είναι μερικά μόνο παραδείγματα τέτοιων επενδύσεων.

Ένα καλώδιο για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας – Ιταλίας και της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, ένα δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι, είναι επενδύσεις που μπορούν να προσφέρουν άμεσα προστιθέμενη αξία για το σύνολο της οικονομίας και σταθερές βάσεις για το μέλλον.

Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει πλέον λεφτά για να παριστάνει τον στρατηγικό επενδυτή και επιχειρηματία. Δεν έχει λεφτά για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια.

Η Κυβέρνηση ας κάνει μια μικρή ιδεολογική παραχώρηση.

Ας ξεκινήσει με ορισμένα στρατηγικού χαρακτήρα έργα για να πείσει τις αγορές ότι πραγματικά έχει στόχο την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα.

Η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές. Πρέπει να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Πρέπει να απελευθερώσει το τραπεζικό σύστημα από τον βραχνά των «κόκκινων δανείων».

Για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι χώρα ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ