του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Η μεταβλητότητα συνεχίστηκε για ακόμη μία εβδομάδα στο ΧΑ. Αυτήν τη φορά, το εύρος της κίνησης είχε αντίστροφη πορεία από αυτήν που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων, χτίζοντας μια αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων έδωσε τη θέση της σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εστιάστηκε σε αποτελέσματα και κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις σε κλάδους αιχμής. 

Η εικόνα αυτή δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό: επιχειρηματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, τις υποδομές και τις παραχωρήσεις, δίνοντας εναύσματα συγκρίσεων και προσαρμογής των αποτιμήσεων. Οι ζυμώσεις, η φημολογία και οι πρόσφατες οριστικοποιημένες συμφωνίες έχουν προκαλέσει στην αγορά μια νέα μορφή μεταβλητότητας, που ορίζεται από τα τιμήματα και τις προσδοκίες που έπονται αυτών των αποτιμήσεων. Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από “voladeality”, και, αν και αδόκιμος σαν όρος, περιγράφει στον μεγαλύτερο βαθμό τη διάθεση της αγοράς να πριμοδοτήσει κλάδους και εταιρείες με υπερτιμήματα που εκπορεύονται από προσδοκίες εξαγορών. 

Παράλληλα, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων ενισχύει, πλέον, την εκτίμηση της υπέρβασης της περσινής ιστορικής επίδοσης στη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων. Ως τώρα, στο 46% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ, ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία. Οι εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Άβαξ και Καρέλιας και εκτιμάται, με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου, ότι θα υπερκαλύψουν τη διαφορά. Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων, είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εταιρειών: το 94% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες, ενώ μόλις το 6% –δηλαδή 4 εταιρείες– είναι ζημιογόνες. Και σε αυτήν τη μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων εταιρειών στο σύνολο του ΧΑ, με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004. 

Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1.420 μονάδες. Το κλείσιμο πάνω από τις 1.398 μονάδες ξαναβάζει την αγορά σε ανοδική τροχιά, έχοντας, πλέον, την ετυμηγορία των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών. 

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ