Το Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, εξέτασε τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και την πρόσφατη πορεία του πληθωρισμού, θέτοντας στο “μικροσκόπιο” τους παράγοντες που τον προκαλούν στην περίπτωση της Ελλάδας. Παράλληλα, εξέτασε τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί για τον περιορισμό της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και την άμβλυνση των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Η μελέτη είναι της Σωτηρίας Θεοδωροπούλου, Senior Researcher στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUI), και του Χρήστου Πιέρρου, επιστημονικού συνεργάτη στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και μετα-διδακτορικού ερευνητή στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ και έχει τίτλο «Πληθωρισμός και Αντιπληθωριστικές Πολιτικές: Η περίπτωση της Ελλάδας».

Στην Ελλάδα, «η συνιστώσα του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ήταν η κατηγορία “στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα”, η οποία διαμορφώθηκε στο 38,1%, πολύ υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν στο 21,1%», αναφέρεται στη μελέτη.

Η μελέτη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «στο υψηλό κόστος διανομής φυσικού αερίου» στη χώρα μας, «στην υψηλή κερδοφορία των παρόχων φυσικού αερίου» και στη «μείωση του πραγματικού μισθού». Τα ευρήματα δείχνουν, ότι «η κυβερνητική στήριξη των νοικοκυριών ήταν από την μία σημαντική, αλλά ανεπαρκής για τα χαμηλότερα εισοδήματα και περιττή για τα υψηλότερα εισοδήματα».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, προκύπτει ότι «η ανεπαρκής στόχευση των ευάλωτων νοικοκυριών σημαίνει ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα δαπανών, οι πολιτικές που ελήφθησαν δεν έχουν αμβλύνει ουσιαστικά τον υφεσιακό αντίκτυπο του πληθωρισμού. Κι αυτό ισχύει ιδίως για τα νοικοκυριά με παρατεταμένη, όσο και υψηλή χρηματοοικονομική ευθραυστότητα από τα δύο προηγούμενα οικονομικά σοκ που βίωσαν από το 2010 και μετά».

Ολόκληρη η μέλέτη στο: https://eteron.org/wp-content/uploads/2023/03/inflation_paper.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ