Στο ξεκίνημα του 2024, οι αγορές συνέχισαν την εξαιρετικά καλή πορεία που πραγματοποίησαν καθόλη τη διάρκεια του 2023 και ήδη οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν περίπου 10% κέρδη ενώ κάποιοι δείκτες στην Ευρώπη βρίσκονται λίγο παραπάνω από 10%. Σε αυτή την πορεία των αγορών συνέβαλε σημαντικά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών αλλά και το ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ξαφνιάζοντας τους επενδυτές αλλά και τους αναλυτές των τραπεζών.

Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 το μεγάλο ερωτηματικό που καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές είναι πότε θα υπάρξει η πρώτη μείωση επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. H Τράπεζα της Ελβετίας έχει ήδη αιφνιδιάσει τις αγορές με μία μείωση επιτοκίων, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τράπεζα παγκοσμίως που μειώνει τα επιτόκια.

Η πορεία του πληθωρισμού, παρόλο που έχει παγιωθεί στο 3,2% τους τελευταίους μήνες, είναι κάτι που δεν προκαλεί ανησυχία όπως δήλωσε ο επικεφαλής της FED καθώς τα νούμερα και η πορεία του πληθωρισμού βρίσκονται στα επίπεδα που θέλουν να δουν τα στελέχη της FED προτού ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων. Σαν συμπέρασμα θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα, με πιο πιθανή ημερομηνία τον Ιούνιο, θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την FED και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Όσον αφορά το πως αυτό θα επηρεάσει τις αγορές, οι αγορές ήδη κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ο κλάδος τεχνολογίας βρίσκεται για ακόμα μία φορά στην κορυφή των αποδόσεων όμως έχουμε και πολύ καλές αποδόσεις από τον βιομηχανικό κλάδο, τον κλάδο ενέργειας και γενικότερα παρατηρούμε μία ένδειξη ότι η άνοδος των αγορών βασίζεται σε όλο και περισσότερες μετοχές και όχι μόνο στις  7 μεγάλες μετοχές που κράτησαν τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Συνήθως η αρχή μιας ισχυρής ανοδικής τάσης προέρχεται από λίγες μετοχές, περίπου 5 με 10 μετοχές, στη συνέχεια όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βλέπουμε την άνοδο να διαχέεται σε συνεχώς και περισσότερους κλάδους και μετοχές. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς όλο και περισσότερες μετοχές σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά ή υψηλά 52 εβδομάδων. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι και το δεύτερο τρίμηνο, ίσως με λίγο μεγαλύτερες διακυμάνσεις, είναι πιθανόν να είναι αρκετά καλό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο περνάει ο καιρός πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπου κατά παράδοση το έτος των εκλογών ξεκινά και ολοκληρώνεται με θετικό τρόπο.

Η απόδοση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων της XSpot Wealth και οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν

Η ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του  2024, βρίσκει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια της XSpot Wealth, να κινούνται σε θετικό έδαφος. Από το Secure+ μέχρι και το νεοσύστατο Global Growth, οι αποδόσεις είναι συνεπείς με την πορεία των αγορών. Έχοντας διαμορφώσει εξαιρετικά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια, οι επενδυτές μας, λαμβάνουν το μέγιστο της απόδοσης, εξασφαλίζοντας και επαρκή διασπορά.

Η επιθετική άνοδος των αγορών στο ξεκίνημα τους έτους και η σταθεροποίηση των επιτοκίων, έχει οδηγήσει στην ενίσχυση του θετικού επενδυτικού συναισθήματος. Τα υψηλότερου ρίσκου χαρτοφυλάκια  καταγράφουν σημαντική άνοδο από το νέο κύμα ιστορικών υψηλών που καταγράφεται σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Συγκεκριμένα το πλάνο Global Growth με 100% έκθεση στους παγκόσμιους μετοχικούς δείκτες πέτυχε απόδοση 10,27%, το Growth ESG 10,37% ενώ το πλάνο Growth με 80% μετοχική έκθεση σημείωσε άνοδο κατά 8,75%.

Το Balanced χαρτοφυλάκιο μας πέτυχε μια εξαιρετική απόδοση με άνοδο 5,99%, με ισορροπημένη έκθεση σε μετοχές και ομόλογα.

Το Conservative χαρτοφυλάκιο μας καθώς και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο Fixed income με 100% διασπορά σε βασικούς ομολογιακούς δείκτες παγκοσμίως, πέτυχαν αποδόσεις 1,86% και 0,25% αντίστοιχα  καθώς και οι αρχικές προσδοκίες για μείωση επιτοκίων  έχουν μετατεθεί χρονικά και μειωθεί ποσοτικά λόγω των ισχυρών επιδόσεων της Αμερικάνικης οικονομίας και της μείωσης του πληθωρισμού με ρυθμό χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεών.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν πραγματοποιήσαμε κάποια αλλαγή  στα επιθετικά μας χαρτοφυλάκια, καθώς σταδιακά μέσα στο 2023 είχαμε αυξήσει την έκθεση μας στον τεχνολογικό κλάδο και το ποσοστό της μετοχικής μας έκθεσης συνολικά, ενώ στα Conservative και Balanced 

χαρτοφυλάκια αυξήσαμε ελαφρώς την μέση διάρκεια των ομολογιακών προϊόντων της στρατηγικής καθώς θεωρούμε ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανόν να προχωρήσουν στην πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων τους.

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη μελλοντικών αποδόσεων.

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. 

– Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14