“Το στόχο των 100 δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, τονίζοντας πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί την λύση για τη δημιουργία νέων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Τον είχα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα στην ομιλία μου στη ΔΕΘ…Επενδύσεις σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες θέσεις εργασίας. Να αποκλιμακώσουμε την ανεργία θέλουμε τις επενδύσεις. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος…Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να είναι υψηλότεροι. Να πλησιάζουν το 4%“, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μία διοίκηση που θα θέτει τις επενδύσεις σε προτεραιότητα.

“Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τις επενδύσεις ως πρώτη προτεραιότητα. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Και το πιο απλό μέτρο χρειάζεται σχέδιο υλοποίησης. Για τις πιο σύνθετες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται στόχοι και χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται μία συνεκτική επιτήρηση από το γραφείο του πρωθυπουργού. Χρειάζεται μία προσηλωμένη ομάδα υπουργών. Οι καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Που προσέχουν το προσωπικό τους. Για να ξεφύγουμε από το πλαίσιο της μερικής απασχόλησης χρειαζόμαστε επενδύσεις”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΕΒ “Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα οριζόντιο πλαίσιο, το οποίο σχετίζεται με την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα. “Αυτό αφορά στην ίδια τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Αφορά σε οριζόντια φορολογικά και αδειοδοτικά μέτρα. Αφορά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Αυτές είναι οριζόντιες πολιτικές. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένο σχέδιο σε σημαντικούς για εμάς τομείς. Όπως η μεταποίηση και η βιομηχανία.

Πρέπει να το λέμε ανοιχτά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα παροχής υπηρεσιών. Έχει και μεταποιητική βάση. Τι χρειάζεται περισσότερο η βιομηχανία; Χρειάζεται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια. Χρειάζεται μεγαλύτερη διευκόλυνση ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Χρειάζεται συγκέντρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους χώρους. Χρειάζονται και παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Για εμάς η μεταποίηση και η βιομηχανία είναι κλάδος πρώτης προτεραιότητας”, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στο παράδειγμα της Κύπρου και της εξόδου της από την κρίση. “Η Κύπρος το απέδειξε πολιτικά. Μέσα από τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη την ομόθυμη σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Δέχθηκαν την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά προχώρησαν και σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αυξήσουν τους φόρους και δίνοντας έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές. Εδώ χάσαμε τρία χρόνια, για να συζητάμε τα αυτονόητα.

Πρέπει να είμαστε αν μη τι άλλο όσο καλοί είναι οι άλλοι που προσελκύουν το διεθνές κεφάλαιο. Οι Κύπριοι αδερφοί μας έδειξαν σύμπνοια ως προς την κεντρική κατεύθυνση της χώρας. Αυτό που εγγυάται τη μακροχρόνια εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι η πολιτική σταθερότητα.

Η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που διαθέτει ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που κινείται στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων είναι η Νέα Δημοκρατία. Και για αυτό λέμε ότι ισχυρή Νέα Δημοκρατία ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα. Ισοδυναμεί με ένα περιβάλλον που θα δώσει μακροχρόνια σταθερότητα στους επενδυτές”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Στη δική μας συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα είμαστε ξεκάθαροι. Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα σας δώσουμε κίνητρα. Περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να σέβεστε τους εργαζόμενους και το περιβάλλον”, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα είναι φτηνή χώρα ως προς τις αξίες της γης και των επιχειρήσεων. Είναι φτηνή, δυστυχώς ή ευτυχώς, ως προς το εργατικό δυναμικό. Εξαιρώ τις εργοδοτικές εισφορές. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είμαστε μία όαση σταθερότητας στην περιοχή μας”, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας και σημείωσε ότι η απώλεια του 25% του ΑΕΠ είναι ευκαιρία για αναπτυξιακή εκτίναξη. “Δεν υπάρχουν αυτόματα ελατήρια στην οικονομία. Το αυτόματο ελατήριο που βλέπουμε σήμερα είναι μία αναιμική ανάπτυξη από μία κυβέρνηση που συνειδητά υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που τις ζητάνε, για να μοιράζει ψίχουλα και επιδόματα σε αυτούς που θεωρεί εκλογική πελατεία. Αυτό δεν είναι πολιτική”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στρέφοντας τα βέλη του κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ασφαλιστικό

“Μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία στο 20% εντός δύο ετών. Και να μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5% αμέσως. Να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως επενδυτικό εργαλείο. Αυτά μπορεί να γίνουν γρήγορα και εύκολα. Δε θα έχουν ουσιαστική δημοσιονομική επίπτωση, γιατί αφορούν μελλοντικές επενδύσεις…” και χαρακτήρισε παράλογη την επιβάρυνση των εργαζομένων σε φόρους και εισφορές.

“Έχουμε μιλήσει για ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Για ένα όριο ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που δε μπορεί να ξεπερνάει το 50%. Γιατί αλλιώς οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται δεύτερη φορολογία. Χρειάζεται όλο αυτό μία φρέσκια ματιά στο ασφαλιστικό. Μιλάμε για ξένες επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη δυναμική την εγχώρια”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τι είπε για τη Δημόσια Διοίκηση

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη για μία ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση, την οποία και όρισε ως προτεραιότητά του. “Οι επενδυτές θα δουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και θα βγάλουν αμέσως τα συμπεράσματά τους. Εάν εννοούμε όσα λέμε. Στη δική μου κυβέρνηση δε θα δείτε αποτυχημένους πολιτευτές ως διοικητές νοσοκομείων. Αυτά με εμάς δε θα υπάρχουν. Λέμε ως εδώ. Τέλος αυτές οι πρακτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά”, επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τάσσεται σαφώς υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού συμβουλίου επενδύσεων. “Πολλά ξεκινούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και αυτός είναι ένας ρόλος που εγώ σκοπεύω να τον αναλάβω”, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ