Συντηρητική πολιτική για «άμυνα», με λήψη κερδών, (πάρτε μάρκες από το τραπέζι…), κλείσιμο ανοιχτών ή επίφοβων θέσεων και αύξηση ρευστότητας, προτείνει η Eurobank Equities, στο τελευταίο report. Αν και αυτά που αναφέρει είναι εύλογα σε μία δύσκολη περίοδο, με τον πληθωρισμό να «χτυπά» τα εισοδήματα καθώς η ελληνική οικονομία είναι και εξαρτώμενη ενεργειακά, ενώ η ανάπτυξη χρειάζεται καύσιμα για να ξεπεράσει τα εμπόδια, η έκθεση ασκεί το δυσάρεστο καθήκον της επαναφοράς των επενδυτών, στην πραγματικότητα.

Η αναφορά του οίκου στις …μάρκες, θυμίζει επίσης ότι βραχυχρόνια, οι επενδύσεις έχουν χαρακτήρα κόντρα στο τέμπο των οικονομιών και των θεμελιωδών μεγεθών, όπως αποτυπώνονται στις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 11% από τα χαμηλά του Ιουνίου, ακολουθώντας μια ελαφρώς χαμηλότερη άνοδο του ευρωπαϊκού Stoxx 600 (8%), σχολιάζει η Eurobank Equities, υπενθυμίζοντας, ότι το rebound διεθνώς έγινε με με προβλέψεις για λιγότερο επιθετικές κινήσεις από τη Fed στα επιτόκια.

Το short covering και οι περιορισμένοι όγκοι είναι πιθανό να έχουν συμβάλει, βοηθώντας το ΧΑ να διαγράψει τις απώλειες του έτους, αναφέρεται. Από πλευράς κλάδων, οι τράπεζες καταγράφουν ράλι 16% από τα μέσα Ιουνίου, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των τραπεζών της ΕΕ, λόγω εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων και σταθερών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, τονίζεται.

Έτσι, η χρηματιστηριακή καταλήγει στην πρόταση να «αφαιρέσουμε μερικές μάρκες από το τραπέζι». Αν και έχουν πράγματι εμφανιστεί σημάδια που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο σημείο κορύφωσης, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο δύσκολα το δ’ τρίμηνο και το α’ τρίμηνο του 2023, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές αερίου. Μέχρι τότε, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις που θα σχετίζονται με τις εκτιμήσεις για τη στάση της Fed και της ΕΚΤ.

Η Eurobank Equities περιμένει αρνητικό κλίμα και εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι, περιορίζοντας την έκθεσή τους.

Η χρηματιστηριακή, διατηρεί την προτίμησή της για μετοχές με μερισματική στήριξη (ΟΠΑΠ και Motor Oil) και θετική δυναμική κερδών (Μυτιληναίος, διυλιστήρια), ή με περιορισμένο κίνδυνο μείωσης της κερδοφορίας (ΟΠΑΠ).

Στη Μυτιληναίος, από τον Απρίλιο οι μετοχές άρχισαν να υποχωρούν παράλληλα με την πτώση της τιμής του αλουμινίου  αλλά βρήκαν στήριξη κοντά στα 13 ευρώ. Τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του β’ τριμήνου στα τέλη Ιουλίου αποδείχθηκαν θετικός καταλύτης, που οδήγησε σε αναβαθμίσεις οι οποίες προκάλεσαν ράλι άνω του 25% από το κατώτατο σημείο στις αρχές Μαΐου.

Στη Motor Oil, τα περιθώρια διύλισης πρόκειται να οδηγήσουν σε μεγάλα κέρδη το β’ τρίμηνο (προβλέπουμε τριμηνιαία EBITDA €400 εκατ., δηλαδή υψηλότερα από τον ετήσιο αριθμό του περασμένου έτους). Αν και τα περιθώρια διύλισης έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά από τα τέλη Ιουνίου, παραμένουν διπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2022 και πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Σε σχετική βάση, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% EV/EBITDA έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ, μεγαλύτερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του περίπου 20%. Η σχετική έκπτωση P/BV των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σε  λιγότερο από 20%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ