Δυσάρεστο το νέο για την ανάπτυξη από την πλευρά της Γαλλίας, η οποία το παλεύει όσο μπορεί με τον πληθωρισμό, πλην όμως η παραγωγή (και ειδικά στη μεταποίηση), εισήλθε τον Αύγουστο σε τροχιά συρρίκνωσης, για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες.

Στο διεθνή τύπο γίνονται παραλληλισμοί με την πορεία της Γερμανίας, αν και επιμέρους στοιχεία έχουν σημαντικότατες διαφορές- άλλωστε είναι δύο διαφορετικές χώρες με διαφορετικές οικονομίες. Δεν παύουν όμως να είναι οι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης που πλήττονται και εξασθενούν υπό την πίεση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι αντίστοιχοι δείκτες στη Γερμανία υποχωρούν από τον Ιούλιο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα στη Γαλλία υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του 2021, όταν η χώρα ταλανιζόταν ακόμη, από τις αναταράξεις της Covid-19.

Έπεσε, κάτω από τις 50 μονάδες, (που πρακτικά διαχωρίζουν την περιοχή της ανάπτυξης, από εκείνη της συρρίκνωσης), στις 49,8 μονάδες.

Οι νέες παραγγελίες στον κλάδο των υπηρεσιών, όσο και σε εκείνον της μεταποίησης μειώθηκαν, με το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων να είναι το χειρότερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες παρέμεινε οριακά σε θετικό έδαφος ανάπτυξης στο 51 ενώ η μεταποίηση υποχώρησε στο 49.

Η εκδήλωση ύφεσης στην ευρωζώνη των 19 μελών θεωρείται πλέον πιθανότερο σενάριο μεταξύ των οικονομικών αναλυτών, κυρίως λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here