του Δημήτρη Τζάνα

Οι τουριστικές επιδόσεις του Ιουνίου (στα €2,6 δις.) αλλά και του 1ου εξαμήνου (€5,12 δις.) βοήθησαν στη μικρότερη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6μηνο,  καθώς οι τιμές της εισαγόμενης ενέργειας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Κυρίως όμως, αυξάνουν την πιθανότητα να καταγραφεί χρονιά με ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό ύψους €20 δις. περίπου, συμβάλλοντας σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 4%.

Παράλληλα, από τις 21 Αυγούστου ξεκίνησε η φάση της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που σημαίνει περιοδικό έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών, διαδικασία εμφανώς λιγότερο ασφυκτική σε σχέση με την ενισχυμένη εποπτεία που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν.

Παράλληλα, η HSBC αναγνωρίζει την πρόοδο που αποτυπώθηκε στα 6μηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών και τις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται αναβαθμίζοντας θεαματικά τις τιμές στόχους, από +34% στην Εθνική μέχρι και +139% για την Tρ. Πειραιώς!

Από την άλλη πλευρά,  η είσοδος 11 ελληνικών μετοχών στο δείκτη Large Cap του FTSE Russell προσπεράστηκε καθώς την ίδια ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν μετά τη νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με την ελληνική κυβέρνηση να σπεύδει να ανακοινώνει επιδοτήσεις €1,9 δις για το Σεπτέμβριο για να αποφύγει το φούσκωμα των λογαριασμών του ρεύματος.

Ως πότε όμως ο προϋπολογισμός θα συμβάλλει στην αποτροπή των αρνητικών παρεπόμενων  των ενεργειακών αναταράξεων;

  • Με τα δεδομένα αυτά, ο Γ.Δ. συνεχίζει να αναρριχάται τον Αύγουστο και εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας σε συνέχεια του +5% του Ιουλίου, επωφελούμενος και από το μέχρι την περασμένη Πέμπτη ανοδικό momentum των διεθνών αγορών.

Με οδηγό δε τον τραπεζικό κλάδο και με rotation δεικτοβαρών τίτλων πέτυχε την προσέγγιση των 900 μονάδων, με τις συναλλαγές να συντηρούνται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα μετά το 15αυγουστο (πάνω από €50 εκ.),  με αρκετούς ξένους διαχειριστές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Με την Goldman Sachs, τη Bofa/Merrill Lynch και Wood να οργανώνουν Road Show για τους ελληνικούς τίτλους το φθινόπωρο  πριν η ΕΧΑΕ οργανώσει το δικό της στο Λονδίνο το Νοέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης Ουκρανικής κρίσης επαναφέρει το σενάριο της ύφεσης, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς είναι πιθανή η επανεμφάνιση αυξημένου πληθωρισμού (στο 8,9% τον Ιούλιο).

  • Αναπόφευκτα, η υπέρβαση των 900 μονάδων μετατίθεται χρονικά όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον θα καταγράψει μια πειστική βελτίωση, με το σενάριο της συσσώρευσης ή και της ήπιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα να συντελεστεί βραχυπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα, αναταράξεις σημειώνονται και στη Wall Street τόσο λόγω της συντηρούμενης ενεργειακής κρίσης όσο και λόγω της απειλής νέων γεωπολιτικών εντάσεων.

  • Με τους οικονομολόγους να συγκλίνουν στην εκτίμηση για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο από τη Fed στο πλαίσιο της πολιτικής τιθάσευσης του πληθωρισμού που επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο αλλά παραμένει υψηλός στο +8,5%.

Θα έχει προηγηθεί στις 25-27 Αυγούστου η Σύνοδος στο Jackson Hole του  Ουαϊόμινγκ κατά την οποία θα διαμορφωθεί μια πληρέστερη εικόνα για τις προθέσεις του επικεφαλής της Fed Τζέρι Πάουελ, τον οποίο ήδη ο Economist (20/8/2022)  κατηγορεί ότι καθυστέρησε να αντιδράσει διατηρώντας αδικαιολόγητα χαμηλά επί μακρόν τα παρεμβατικά επιτόκια της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας…

 

{ο κ. Δημήτρης Τζάνας είναι  Δ/ντης Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here