Δημήτρης Μαλλάς

 

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές και τη νίκη της ΝΔ και, όπως συμβαίνει μετά από κάθε αλλαγή σε επίπεδο κυβέρνησης, υπάρχει μία αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν να υπάρχει μία εγρήγορση, όπως, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ήδη διαμορφώσει ένα αρκετά λεπτομερές πλάνο όσον αφορά βασικούς τομείς της λειτουργίας του κράτους. Όπως, επίσης, οι πρώτες ενδείξεις είναι πως οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κομβικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους και την υιοθέτηση περισσότερο λειτουργικών μοντέλων που θα διευκολύνουν τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που άκουγε κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, δύσκολα θα διαφωνούσε μαζί του σε βασικά ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Η απλούστευση των διαδικασιών είναι κάτι που πρέπει να γίνει, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών είναι κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να περιορισθεί η γραφειοκρατία και ο χαμένος χρόνος για πολίτες και επιχειρήσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μπορεί να εξελιχθεί στον κεντρικό ψηφιακό κόμβο της δημόσιας διοίκησης και το gov.gr είναι μία ωραία ιδέα για ένα one stop shop για ότι έχει σχέση να κάνει με τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο. Η ανάγκη για ένα εθνικό πλάνο για τα δίκτυα επόμενης γενιάς ή η απλούστερη διαδικασία για την επιδότηση των υπεργρήγορων συνδέσεων είναι ενδιαφέρουσες ιδέες και η υλοποίηση τους εκτιμάται ότι θα έδινε σημαντική χείρα βοήθειας ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ανέβει στην ψηφιακή κατάταξη της Ευρώπης.

Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα πει ότι δεν πρέπει να γίνουν. Η ανησυχία του υπογράφοντος έχει να κάνει με το πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθούν. Και αυτό γιατί αρκετά από αυτά έχουν ανακοινωθεί και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις. Αλλά ελάχιστα προχώρησαν. Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από την παρουσίαση του Ερμής, του κεντρικού διαδικτυακού κόμβου της δημόσιας διοίκησης, τον οποίο δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί που τον χρησιμοποιούν. Η διαλειτουργικότητα και η αναβάθμιση της ΓΓΠΣ είναι, επίσης, θέματα που μας έχουν απασχολήσει στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν. Όμως, δεν έγιναν. Κάτι οι αντιδράσεις που υπήρξαν, κάτι η νωχελικότητα που υπάρχει παραδοσιακά, κάτι η νοοτροπία και στο τέλος πολλά σχέδια κατέληγαν «παγωμένα» ή ακυρωμένα.

Οπότε το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να αλλάξει; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Πιερρακάκη και της ομάδας του αλλά και άλλων υπουργών που θα κληθούν να εμπλακούν. Η αλλαγή νοοτροπίας των εργαζομένων είναι το κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όταν μιλάμε για επιχειρήσεις. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τη δημόσια διοίκηση. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, δύσκολα θα υπάρξει και πραγματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

Ενδεχομένως, η λύση είναι τα σταδιακά βήματα. Αν το υπουργείο ξεκινήσει με μερικές κινήσεις και δράσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, τότε μάλλον θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει και το σχετικό momentum που θα επιτρέψει να γίνουν πιο μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Και ενδεχομένως τότε να δούμε και την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο να γίνει μία σύγχρονη χώρα που αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες για να κάνει το επόμενο βήμα και να εισέλθει στη νέα δεκαετία περισσότερο αισιόδοξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ