Δύσκολα θα κάνει διακοπές φέτος ο Γιάννης Στουρνάρας…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ατζέντα με τα ραντεβού του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά πυκνογραμμένη …

Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, η κεντρική τράπεζα ξαναπήρε το ρόλο που της αρμόζει ως σύμβουλος και συνεργάτης κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν απλώς ο…βολικός εχθρός του Μαξίμου.

Τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν καθημερινές επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτών των επαφών, είναι η πρωθυπουργική ανακοίνωση ότι ήδη η κυβέρνηση προωθεί και τα δύο σχέδια για τα “κόκκινα” δάνεια (δηλαδή τόσο το Asset Protection Scheme που προτείνει το ΤΧΣ όσο και την πρόταση της ΤτΕ για την ίδρυση μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company – ACM)

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να βοηθήσει άμεσα λόγω της θέσης του αλλά κυρίως λόγω των άριστων προσωπικών σχέσεων με τον διοικητικό μηχανισμό της ΕΚΤ αλλά και τον ίδιο τον Mario Draghi προσωπικά σε συνδυασμό με την θετική αποδοχή που απολαμβάνει στην DG Comp, στις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά θα συμβάλουν στο να επισπευσθεί η διαδικασία έγκρισης και ενεργοποίησης αμφότερων των μηχανισμών.

Μόλις δοθεί η έγκριση της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών στον συνδυασμό των δύο εναλλακτικών σχεδίων για τα κόκκινα τράπεζα των τραπεζών, η Ελληνική Οικονομία θα επωφεληθεί άμεσα από μια σειρά αναβαθμίσεων του outlook του εγχώριου banking.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε ήδη τις πρώτες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πραγματοποίησε πολύωρες συναντήσεις με τους  επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών για το μείζον πρόβλημα των “μη εξυπηρετούμενων” ανοιγμάτων αλλά και τις μεγάλες δομικές αλλαγές στο τραπεζικό μας σύστημα.

Είχε μεγάλης διάρκειας, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, με τον οποίο συζήτησε και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ελληνική οικονομία με πρώτο βήμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την προσπάθεια ανάνηψης της αγοράς ακινήτων.

Στο περιβόητο δώμα, στον 5ο όροφο του επιβλητικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας παρέθεσε ιδιωτικό γεύμα στον Αντώνη Σαμαρά με σφυρίδα και παγωτό.

Συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Καναδό μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa για να συζητήσουν το ενδιαφέρον της Fairfax για την Εθνική Ασφαλιστική που αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο επενδυτής με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Σειρά σημαντικών επαφών αλλά και πρωτοβουλιών θα έχει από σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ για την Πέμπτη είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο της ΕΚΤ, στην Φρανκφούρτη. 

Δουλειά πολύ για τον Κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας που αυτή την φορά απερίσπαστος θα μπορέσει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επιτυχία της κυβερνητικής προσπάθειας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας… 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here