Στην Ουάσιγκτον, τις μέρες αυτές όλοι οι ειδικοί συζητούν για το Χρέος. Όχι το ελληνικό δημόσιο Χρέος. Τα χρέη πνίγουν τον πλανήτη. Είναι μια παγκόσμια επιδημία που μολύνει δεκάδες οικονομίες του πλανήτη.

Η τελευταία έκθεσή του ΔΝΤ κατέγραφε μία αυστηρή προειδοποίηση προς την παγκόσμια κοινότητα και τις κυβερνήσεις μικρών και μεγάλων οικονομιών:

  • λάβετε τώρα μέτρα για τον περιορισμό της υπερχρέωσης.

Το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι 164 τρισ. δολάρια ή 225% του ΑΕΠ, δηλαδή 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το 2009.

Το 50% αυτών των 164 τρισ. είναι χρέος τριών οικονομιών: των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Το χρέος της τελευταίας γιγαντώθηκε από 1,7 τρισ. δολάρια το 2001 σε 25,5 τρισ. δολάρια το 2016.

  • Η Κίνα ευθύνεται την τελευταία δεκαετία για τα 2/3 της αύξησης του χρέους του ιδιωτικού τομέα.

Ο πλανήτης σήμερα είναι πιο χρεωμένος από ό,τι την περίοδο 2009-08, κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τότε υπήρχε καλή δικαιολογία. Καθώς οι οικονομίες βυθίζονταν σε ύφεση, οι κυβερνήσεις προωθούσαν σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης πολλών δισεκατομμυρίων. Σε αυτά έπρεπε να προστεθούν οι ενέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να αποφευχθεί η κατάρρευση μεγάλων παιχτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ