Μια ζεστή και ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε σε μια κατάμεστη αίθουσα της Αθηναϊδας η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων 3Κ ΑΔΕΑΚ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της 3Κ ΑΕΔΑΚ κ. Γιώργος Κουφόπουλος που εξήγησε με απλά λόγια πως η ομάδα του επιλέγει τις εταιρείες του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και κατάφερε να παρουσιάσει θετικές αποδόσεις σε αρνητικές συγκυρίες.

Παρά τη μεγάλη άνοδο πολλών μη τραπεζικών μετοχών κατά την τελευταία τριετία, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είπε ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος :

Υπάρχουν μετοχές που διαπραγματεύονται σήμερα στο ταμπλό οι οποίες παρά την άνοδο των τελευταίων ετών, δεν έχουν αποτυπώσει ακόμη στις τιμές τους τη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Σε αρκετές εταιρείες η τρέχουσα μερισματική τους απόδοση υπερβαίνει τις αποδόσεις των ομολόγων τους, ενώ στις μη τραπεζικές εισηγμένες του αμοιβαίου κεφαλαίου 3K Greek Value οι μέσοι δείκτες P/E και P/E/G είναι σήμερα ελκυστικότεροι σε σύγκριση με αυτούς του Απριλίου του 2014 .

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 3Κ Greek Value έχουν παράξει κατά την περίοδο 2005-2017 κέρδη 11 δισ. ευρώ και χρηματορροές 8-9 δισ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους κυμαίνεται γύρω στα 15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουφόπουλος επίσης αναφέρθηκε και σε επενδυτικές ευκαιρίες εταιρειών που «κινούνται κάτω από το ραντάρ». Ειδικότερα επισήμανε πως το ΧΑ δεν αποτελεί προς το παρόν μια δημοφιλή επιλογή, με πολλές μετοχές του να μην προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων, αλλά και να μην υπάρχουν αναλυτές να τις καλύψουν.

Από τις 185 μετοχές, μόλις γύρω στις 30-40 καλύπτονται από αναλυτές. Άρα, λοιπόν, μπορεί κάποιος να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες και στις μετοχές μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης που «κινούνται κάτω από το ραντάρ».

Υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες κατά τα χρόνια της κρίσης συνέχισαν την κερδοφόρο πορεία τους, βασιζόμενες είτε στις εξαγωγές, είτε στη διεύρυνση των μεριδίων τους στην εγχώρια αγορά. Οι όμιλοι λοιπόν που κατάφεραν να ενδυναμωθούν μέσα στην κρίση βρίσκονται σήμερα σε πλεονεκτική θέση, προκειμένου να ευνοηθούν από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Επικεντρωνόμαστε στις εταιρείες και όχι στις μετοχές. Έχουμε μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα, αναζητούμε ελκυστικές αποτιμήσεις και περιθώριο ασφαλείας, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στις αξιόπιστες διοικήσεις και στη χρηστή διακυβέρνηση. Οι επενδύσεις μας δεν σχετίζονται απόλυτα με το timing και δεν προσβλέπουμε σε κέρδη από τα πάνω-κάτω της αγοράς. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί ως ούριος άνεμος για τις καλές εταιρείες και αρνητικά για τις κακές», κατέληξε ο κ. Κουφόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here