του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Εκ διαμέτρου αντίθετη η συναλλακτική συμπεριφορά της απευθείας spot αγοράς τίτλων, όπου η μέση ημερήσια αξία πράξεων μειώθηκε αισθητά την εβδομάδα που διανύσαμε, έναντι της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, της οποίας η υψηλή αξία εισροών διατηρήθηκε “ακάθεκτη” και οδήγησε το Ενεργητικό σε νέα υψηλά έτους.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 0,27% και διαμορφώθηκε στα 9,732 δις €. Η αύξηση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στο θετικό ρυθμό των μεριδίων 0,73%, καθώς η μέση απόδοση του συνόλου των Α/Κ κινήθηκε σε μηδενικά επίπεδα. Η αξία των εισροών ανήλθε σε 67,787 εκατ. €, η οποία όχι μόνον “εξαφάνισε” τις απώλειες λόγω των αρνητικών αποδόσεων που υπέστησαν οι τρεις κατηγορίες με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού, αλλά οδήγησε σε ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 26,495 εκατ. €.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το Ενεργητικό να κινείται με θετικό ρυθμό 20,23%, σε σχέση με την έναρξη του έτους. Ομοίως τα μερίδια έχουν αυξηθεί κατά 16,54 % και αντιστοιχούν σε αξία εισροών της τάξεως των 1,185 δις €. Όμως, το πιο ευχάριστο γεγονός δεν είναι ότι ο συνολικός όγκος εισροών “σπάει” τα ρεκόρ 15ετίας από εβδομάδα σε εβδομάδα (ας κάνει και η Ελληνική αγορά κάποιο ρεκόρ, όχι μόνον οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες – καθώς, ο ΓΔ του ΧΑ δεν λέει να “ξυπνήσει”), αλλά η διατήρηση του ρυθμού έντασης εισροών έναντι της αύξησης του Ενεργητικού σε επίπεδα άνω του 70% (συγκεκριμένα στο 72,40%).

Οι ελπίδες, στην μία εβδομάδα που απέμεινε για το κλείσιμο του α΄ εξαμήνου, για Ενεργητικό διψήφιας αξίας “ψαλιδίζονται”. Είναι δύσκολο να καλυφθούν τα 268 εκατ. €, που υπολείπονται για αξία 10 δις, μόνον από τις εισροές με “κολλημένους” τους δείκτες του ΧΑ και τις συναλλαγές (ευελπιστούμε ότι η λήξη της αύξησης του ΜΚ της ALPHA BANK θα δώσει λύσεις…). Παρόλα αυτά, δεν μας “ενοχλεί” καθόλου. Ας συνεχιστεί η ένταση αγορών στα μερίδια και ας καθυστερήσει η διψήφια αξία Ενεργητικού κατά λίγες ημέρες ή μερικές εβδομάδες.

Επιστροφή στα εβδομαδιαία δρώμενα και στις αποδόσεις, με τις 11 κατηγορίες των Α/Κ να σημειώνουν κέρδη και τις 8 ζημιές. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 2,41%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,36% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,31%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μέσες απώλειες υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,74%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,46% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,47%.

Με τα όσα έχουμε ήδη αναφέρει είναι περιττό να μιλήσουμε για τον αμείωτο βαθμό επενδυτικής εμπιστοσύνης των μεριδιούχων. Άλλωστε, από τις 19 κατηγορίες, μόνον 3 είχαν αρνητικό ισοζύγιο συναλλαγών, με εκροές που αθροιστικά μόλις ξεπέρασαν το ένα εκατ. €: Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου 609 χιλ. €, Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης 359 χιλ. € και Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών 239 χιλ. €.

Αντιθέτως, οι έντονες αγορές μεριδίων συνεχίσθηκαν στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 26,082 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 13,555 εκατ. € και στα Μικτά Α/Κ με 9,856 εκατ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με εισροές 2,414 εκατ. € δείχνουν σιγά-σιγά να “αφυπνίζονται” τις τελευταίες εβδομάδες και «κουτσά-στραβά» να καταγράφουν εισροές 47,095 εκατ. € από την έναρξη της χρονιάς.

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here