H Τράπεζα Πειραιώς αλλάζει τα δεδομένα (της)

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η Κυβέρνηση καθυστερεί, οι Τράπεζες βιάζονται. Η Eurobank ξεκίνησε πρώτη, η Τρ. Πειραιώς ακολουθεί το δικό της μοντέλο γιατί οι δικές της προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

Η Eurobank έχει έναν ισχυρό βασικό μέτοχο που γνωρίζει τις αγορές και πιστεύει στην Ελλάδα. Ο Prem Watsa μετέτρεψε την τράπεζα Eurobank σε όμιλο συμμετοχών, απορροφώντας την Grivalia ΑΕΕΑΠ, ενίσχυσε την εμβέλεια και το ειδικό της βάρος και ξεκινά την επίθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επικεφαλής έναν έμπειρο άνθρωπο των αγορών, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου. Έχοντας ήδη απορροφήσει 10 τραπεζικούς ομίλους, έχει  φορτωθεί τις αμαρτίες ολόκληρου του προηγούμενου τραπεζικού κύκλου της αφθονίας και της υπερβολής. Έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική.

Στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση δείχνει να μη βιάζεται, επιθυμεί να περάσει την «καυτή πατάτα» στον επόμενο.

Η πλατφόρμα αξιολόγησης των δανειοληπτών για την προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας, μετατέθηκε για κάποια στιγμή τον Ιούνιο ενώ το σχήμα για την μεταβίβαση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών (είτε με το μοντέλο που προτείνει η ΤτΕ είτε το κυβερνητικό μοντέλο του ΤΧΣ) καθυστερούν με πρόσχημα την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Θα μεταβιβάσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο 26 δις Ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον Σουηδικό Όμιλο Intrum. Η Intrum εξειδικεύεται στη διαχείριση κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων .

Το 2018 είχε έσοδα 1,28 δισ ευρώ, κεφάλαια 2,2 δισεκ. ευρώ, ενεργητικό 7,27 δισεκατομμυρίων ευρώ και ομολογιακά δάνεια 3,25 δισ ευρώ.

Το μυστικό σ’ αυτή τη συμφωνία, είναι ότι η Τρ. Πειραιώς δεν θα πουλήσει τα «κόκκινα δάνεια» και ανοίγματα, δεν θα υποχρεωθεί δηλαδή να καταγράψει μια τεράστια ζημιά έναντι της ονομαστικής τους αξίας.

Η Τρ. Πειραιώς θα πουλήσει την θυγατρική της εταιρεία (RBU Recovery Business Unit) η οποία διαχειρίζεται τα 26 δις Ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.

Θα εισπράξει το αντίτιμο για την πώληση της θυγατρικής (περίπου 400 εκατ. Ευρώ) και ταυτόχρονα θα μεταφέρει το ανθρώπινο δυναμικό των 1.200 εργαζομένων στον Σουηδικό όμιλο.

Επιπλέον, η Ιntrum αναλαμβάνει την αξιοποίηση και διαχείριση όλων των ενεχύρων (ακίνητα, μετοχές, συμμετοχές κα) που συνοδεύουν αυτά τα κόκκινα δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν όλοι. Τόσο ο πωλητής (τρ. Πειραιώς) όσο και ο αγοραστής (Intrum) που βιάζεται να αποσβέσει την επένδυσή του. Κυρίως όμως κερδίζει η οικονομία που μετατρέπει τον βάλτο των collateral σε εφαλτήριο νέων επενδύσεων.

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται αλλά οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κινηθούν γρήγορα γιατί -όπως και στο ποδήλατο- όποιος δεν κινείται , πέφτει....

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ