συνέντευξη στον Βάιο Κρόκο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τις φυσικές καταστροφές, αν δεν αλλάξουν πολιτικές κρατών και επιχειρήσεων, ο διευθυντής Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών της NP Ασφαλιστικής, κ. Νίκος Ζάχος.

Σε συνέντευξή του στο iw, περιγράφει τις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία για τις καλύψεις στον κλάδο περιουσίας, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο να παραμένουν ανασφάλιστα σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, που αποτελούν μόχθους μιας ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα οφέλη που προσφέρει ο κλάδος έναντι κινδύνων που απειλούν τη συνέχιση των επιχειρηματικών εργασιών και τις τελευταίες τάσεις που καταγράφονται, ενώ, όπως συμπλήρωσε, η ενημέρωση και η επανεκπαίδευση των ασφαλιστικών συμβούλων αποτελεί στοιχείο-«κλειδί» για την NP και σε αυτήν την περίπτωση.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, οι συμπράξεις (ΣΔΙΤ) δημιουργούν ευκαιρίες και για το κράτος και για τις ασφαλιστικές, αλλά κυρίως εξυπηρετούν τους πολίτες.

«Οι πολίτες θα αποζημιώνονταν άμεσα, ενώ και η Πολιτεία θα γλύτωνε τεράστια κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς άλλους παραγωγικούς τομείς ή στην Πρόνοια» σημειώνει.

iw? Έντονος παραμένει ο προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Παραμένουμε ανασφάλιστοι;

απ. H κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό παράγοντα δημιουργίας φυσικών καταστροφών. Τα φαινόμενα των πυρκαγιών, της ξηρασίας, των πλημμυρών και των βροχοπτώσεων, αποτελούν φυσικά φαινόμενα που έχουν αλλάξει συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι φυσικές καταστροφές που προκύπτουν από τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν στο μέλλον τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για τις ασφαλιστικές εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές κρατών, αλλά και οι στρατηγικές επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς –και λόγω της οικονομικής κρίσης–, δεν καταφέραμε να σταθμίσουμε τις οικολογικές μας ευαισθησίες με την οικονομική μας ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά δε τις φυσικές καταστροφές, δυστυχώς είμαστε ανασφάλιστοι σε μεγάλο βαθμό.

Από τις κατοικίες, μόλις το 10-15% είναι ασφαλισμένες, και αυτές είναι συνήθως σπίτια που κτίστηκαν πρόσφατα και αγοράστηκαν με δάνεια. Το ίδιο ισχύει και για τις επαγγελματικές στέγες, όπου, εκτός από το οικοδόμημα, σε μια φυσική καταστροφή, κινδυνεύουν τα μηχανήματα αλλά και τα έπιπλα.

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, γιατί, μέχρι πρόσφατα, ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) κάλυπτε πλήρως τους αγρότες, ενώ τα τελευταία χρόνια, και λόγω της κρίσης, καθυστερεί να αποζημιώσει και αποζημιώνει μερικώς.

Στις αγροτικές ασφαλίσεις υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ασφαλιστικές εταιρείες, που έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται.

iw? Απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση προς τους πολίτες; Είναι προσιτό το κόστος ασφάλισης κατοικίας; Ποιες βασικές και ποιες εξειδικευμένες καλύψεις παρέχετε;

απ. Ναι, σαφέστατα και απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση προς τους πολίτες. Είναι αδιανόητο να μένουν ανασφάλιστα σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, που αποτελούν μόχθους μιας ζωής.

Σήμερα, η NP Ασφαλιστική έχει ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά τιμολόγια και μια πληρέστατη γκάμα προϊόντων για όλες τις ανάγκες ασφάλισης κατοικίας.

Η γκάμα περιλαμβάνει τρεις βασικές σειρές: Το NP Χρηματοδοτούμενο, το οποίο απευθύνεται σε σπίτια που έχουν αγοραστεί με δάνειο, το NP Κατοικία 1985, για σπίτια κατασκευασμένα μετά το 1985, το NP Κατοικία για Όλους, που αφορά όλες, ανεξαιρέτως, τις κατοικίες, και το NP Εξοχική Κατοικία, που είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές ασφαλιστικό πρόγραμμα για εξοχικές κατοικίες.

iw? Η χώρα επιδιώκει να βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι επενδύσεις φέρνουν και νέους κινδύνους. Πείτε μας δυο λόγια για τις αναδυόμενες επιχειρηματικές απειλές (π.χ. logistics, ΑΠΕ/φωτοβολταϊκά, ξενοδοχεία, τουρισμό, τρόφιμα κ.ά.).

απ. Οι επιχειρηματικές απειλές είναι σύμφυτες με την ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις όσο αναπτύσσονται, και όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο και οι κίνδυνοι αποτελούν μέρος της ανάπτυξης, αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται αναγκαιότητα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα και, πρόσφατα, η κατάρρευση του μεγαλύτερου ξένου tour operator (Thomas Cook) δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζονταν σε Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Χαλκιδική κ.α. Ελάχιστες τουριστικές επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες έναντι πιστωτικού κινδύνου.

Αποτέλεσμα είναι ότι οι ζημιές από την πτώχευση ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ζημιές που θα είχαν καλυφθεί άμεσα από τις ασφαλιστικές, ενώ τώρα όλοι απευθύνονται στο κράτος, για να αποζημιωθούν με λιγότερα χρήματα και άγνωστο το πότε…

Αντίθετα, στην περίπτωση της πυρκαγιάς στη Sunlight, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών των Βαλκανίων ήταν καλά ασφαλισμένο σε 5 ασφαλιστικές εταιρείες οδήγησε σε άμεση αποζημίωση ύψους 65 εκατ. ευρώ και κυρίως βοήθησε στη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Αυτά είναι τα δύο τρανταχτά παραδείγματα για το πώς η μη ασφάλιση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις και πόσο η ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

iw? Πείτε μας για το δίκτυο διανομής σας στον κλάδο περιουσίας. Ποιος είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και της επανεκπαίδευσης στη διαμεσολάβηση;

απ. Το δίκτυο διανομής μας στον κλάδο περιουσίας βασίζεται σε αποκλειστικούς και ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μας παρέχει ιδιαίτερα χρήσιμα και εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά ως προς την προσέλκυση πελατών.

Ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα δίνουμε, επίσης, στην εκπαίδευση των συνεργατών μας, μέσα από ένα απαιτητικό ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προκειμένου όλοι οι συνεργάτες μας να γνωρίζουν τα προϊόντα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επανεκπαίδευσης, η NP Ασφαλιστική αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα, καθώς, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε διοργανώσει 222 σεμινάρια επαναπιστοποίησης, με πάνω από 9.300 συμμετοχές από επαγγελματίες του ασφαλιστικού χώρου, στις μεγαλύτερες πόλεις ανά την ελληνική επικράτεια.

iw? Τι κίνητρα θα μπορούσε να παρέχει η Πολιτεία; Πού εντοπίζετε δυνατότητες συμπράξεων (ΣΔΙΤ);

απ. Η Πολιτεία θα μπορούσε να καθοδηγήσει τους πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση, γιατί αυτό είναι το άμεσο συμφέρον της. Οι πολίτες θα αποζημιώνονταν άμεσα, ενώ και η Πολιτεία θα γλύτωνε τεράστια κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς άλλους παραγωγικούς τομείς ή στην Πρόνοια.

Η δημιουργία ΣΔΙΤ μεταξύ κράτους και Πολιτείας αποτελεί μια πάγια πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε κράτη όπως το Ισραήλ και η Τουρκία. Οι συμπράξεις δημιουργούν ευκαιρίες και για το κράτος και για τις ασφαλιστικές, αλλά κυρίως εξυπηρετούν τους πολίτες.

*από το περιοδικό Insurance World

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ