Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να λειτουργούν και ως σύμβουλοι διαχείρισης της κρίσης

Για τον ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη στήριξη των ΜμΕ καθώς και τις λύσεις που προσφέρουν εν μέσω περιόδου ανατιμήσεων και μεγάλων προκλήσεων στην αγορά της ενέργειας μίλησε στο IW o κ. Νίκος Ζάχος, Γενικός Διευθυντής, ΝP Ασφαλιστική.

iw? Πώς οι εξελίξεις στην ενέργεια επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά και ποιος είναι ο ρόλος της ενεργειακής μετάβασης σε αυτές τις εξελίξεις;

απ. Οι ενεργειακές εξελίξεις του 2022 ήταν οι χειρότερες δυνατές των τελευταίων 50 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα του πετρελαίου, είχαμε ανατιμήσεις μεγαλύτερες από αυτές του 2010, ενώ στο φυσικό αέριο οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά. Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα πληθωριστικό “domino effect”, που επηρεάζει, άμεσα και έμμεσα, και την ασφαλιστική αγορά. 

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται είναι τεράστιες και ενδέχεται να επηρεάσουν όλη την κλίμακα της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αντασφαλιστές, τη διαμεσολάβηση μέχρι τους ασφαλισμένους.

iw? Ποια προβλήματα δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ασφαλιστικές;

απ. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις γενικών ασφαλίσεων, όπως είναι η NP Ασφαλιστική, το ζητούμενο είναι να καλυφθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έναντι των άμεσων και έμμεσων κινδύνων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. 

Η ανατίμηση της ενέργειας μέσα στο 2022 κατά 30%-40% έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές μικρές επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν όχι μόνο ως πωλητές ασφαλειών, αλλά και ως σύμβουλοι διαχείρισης της κρίσης, προτείνοντας λύσεις, νέα προγράμματα και εξειδικευμένες καλύψεις. 

Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί η ενεργειακή ανατίμηση (πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο), μέσα στο 2023 θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο φόβος που δημιουργείται σε κάθε ασφαλιστική αγορά ανά τον κόσμο είναι ότι οι ενεργειακές ανατιμήσεις θα λειτουργήσουν κόντρα στην ασφαλιστική δραστηριότητα, ειδικά σε κλάδους που η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. 

Περισσότερα στο insuranceworld.gr