Κάντε το, όπως οι Ρουμάνοι.

Με αφορμή ορισμένα στοιχεία, που μου ψιθύρισε έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται και στο Βουκουρέστι (στον κλάδο εστίασης) μεταφέρω 3-4 ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτόν, την 1η Ιουνίου 2015 το ρουμανικό οικονομικό επιτελείο μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από 24% (εκεί, που τον πήγαν οι δικοί μας ΥπΟικ) στο 9% παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΔΝΤ και τις προειδοποιήσεις πως καταρρεύσουν τα έσοδα τους.

Όλως περιέργως αυτά μειώθηκαν, τον πρώτο χρόνο, κατά 7% και τον δεύτερο πέρασαν το επίπεδο που βρίσκονταν πριν τη μείωση τους.

Όμως μέχρι τα μέσα του 2017 ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι αναπτύχθηκαν ακόμη και με διψήφιο ποσοστό, ενώ στα τραπεζικά γκισέ εμφανίστηκαν σημαντικά ποσά, μιας και ουσιαστικά ακυρώθηκε το όφελος κάποιου να φοροδιαφεύγει.

Οι χαμηλοί φόροι ώθησαν σε θεαματική ανάπτυξη το ΑΕΠ της Ρουμανίας, δόθηκαν αυξήσεις σε μισθούς, το διαθέσιμο εισόδημα και η κυκλοφορία (λιγότερου μαύρου πλέον) χρήματος ενισχύθηκε, ενισχύθηκαν οι καταθέσεις κ.λ.π με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της χώρας να ισοφαρίσει το δικό μας.

Η διαφορά του ΑΕΠ μεταξύ Ρουμανίας- Ελλάδος ήταν (με στοιχεία ) 2009 πάνω από 70 δισ. διαφορά, σε βάρος τους.

Υποθέτω, μου είπε ο γνωστός επιχειρηματίας, πως εάν σε μία οικονομία που στηρίζεται τόσο πολύ στον τουρισμό και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία ο ευρύτερος κλάδος της εστίασης, μειωνόταν ο ΦΠΑ ακόμη και μία 1 ή 2 μονάδες τα αποτελέσματα θα δικαίωναν τους… Ρουμάνους.

Η μείωση του εξωφρενικού ΦΠΑ, 24% που εκτός των άλλων λειτουργεί σε βάρος των μεγάλων οργανωμένων αλυσίδων εστίασης είναι πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου και σταθερό ζητούμενο, όπως έλεγε πρόσφατα ο Θανάσης Παπανικολάου, ίσως ο πιο ειδήμων για αυτά τα ζητήματα.  Ο επικεφαλής, μεταξύ άλλων, των Goody’s και Everest, προφανώς και ξέρει κάτι παραπάνω.

Είμαι σίγουρος, πως οι επιτελείς του δικού μας οικονομικού επιτελείου θα έχουν υπόψη τους, το θετικό παράδειγμα, των Ρουμάνων ομολόγων τους, είπα στον γνωστό μου επιχειρηματία. Ή μήπως όχι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ