Χρονιά σημαντικής επιτυχίας χαρακτήρισε το 2017 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης στο πλαίσιο του Οικονομικού φόρουμ των Δελφών, στη συζήτηση που διεξήχθη με παρόντες τον δημοσιογράφο και Head of Content της Ethos Media, Χρήστο Κώνστα, την δημοσιογράφο Σοφία Δήμτσα και την Μαριάννα Πολιτοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΝ Hellas.

(Από αριστερά:Σωκράτης Λαζαρίδης, CEO EXAE, Χρήστος Κώνστας, δημοσιογράφος και Head of Content της Ethos Media, Σοφία Δήμτσα, δημοσιογράφος, Μαριάννα Πολιτοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΝ Hellas)

Ο κ. Λαζαρίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της λειτουργίας των ομολόγων, υπογραμμίζοντας πως το έτος που πέρασε υπήρξαν μικρές αλλά και μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

«Δώσαμε 650 εκατομμύρια ευρώ και συγκεντρώσαμε 1,6 δις ευρώ σαν προσφορά από τους επενδυτές για την κάλυψη των εκδόσεων. Το Χ.Α λειτουργεί σίγουρα για τα εταιρικά αλλά και για τα ίδια κεφάλαια. Στα ομόλογα παγκοσμίως η δευτερογενής αγορά δεν είναι ανεπτυγμένη και πάντα χρειάζεται η εισαγωγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως είναι σημαντικό οι εταιρείες να μπορούν να κάνουν χρήση του εργαλείου της έκδοσης ομολόγων, γεγονός που αποδεικνύει την κεφαλαιακή διάρθρωση της εκάστοτε εταιρείας αλλά και την επάρκεια των ίδιων κεφαλαίων της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας να γίνεται χρήση ειδικών ανθρώπων που μπορούν να αναδείξουν τις επενδυτικές ευκαιρίες, παρέχοντας χρήσιμη γνώση στον κεφαλαιούχο που επιθυμεί να επενδύσει στη χώρα.

«Δεν μπορεί να έχει το κόστος ο κεφαλαιούχος που θέλει να επενδύσει. Πρέπει να υπάρχει ο ειδικός – ενδιάμεσος που μπορεί να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες».

Αναφορικά με το κομμάτι του κανονισμού του Χ.Α σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικός ο κανονισμός για τα αποθετήρια. «Δυστυχώς στην ελληνική νομοθεσία δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη ο νόμος που πάει πακέτο με το regulation. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί θα επηρεάσει τον τρόπο με τον όποιο γίνεται η διαχείριση από τους μετόχους. Ουσιαστικά, θα διαχωρίσει το αποθετήριο που είναι ο μηχανισμός διακανονισμού των συναλλαγών από το βιβλίο μετόχων που έχει κάθε παραδοσιακή επιχείρηση είτε είναι εισηγμένη είτε δεν είναι», δήλωσε.

Τέλος, για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας υπογράμμισε πως το σημαντικότερο κομμάτι είναι το κομμάτι της άντλησης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις.

«Να επαλειφθεί η αίσθηση ότι το χρηματιστήριο είναι ακριβό ή ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία. Χρειάζεται οι υποδομές που έχουμε να προσφέρουν τέτοιου επιπέδου αυτοματοποίηση για να έρχονται εταιρείες με χαμηλότερο ύψος άντλησης κεφαλαίου και να μπορούν ν’ αντέξουν το κόστος που επιφέρει η διαδικασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ