Το μεγάλο βαρίδι στον ισολογισμό της ΔΕΗ ήταν και είναι το κόστος εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Το CO2 δηλητηρίαζε για χρόνια τις ζωές και τους πνεύμονες των κατοίκων στη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Όλα αυτά σήμερα αλλάζουν.

Υλοποιείται η εξαγγελία για δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, να συμμετάσχουν στα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στις περιοχές αυτές.

  • Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόφαση για τη συμμετοχή των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών στα φωτοβολταϊκά πάρκα, αυτά που θα κατασκευάσει και θα αναπτύξει σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,5 GW από τα οποία όπως αναφέρει αναμένονται σημαντικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

  • «Εκτός από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις, οι κάτοικοι των περιοχών θα μπορούν να συνεπενδύσουν μαζί με τη ΔΕΗ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων», αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Η επιχείρηση αναμένεται να εκδώσει χρηματοοικονομικό εργαλείο, στα μερίδια του οποίου θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς οι κάτοικοι των περιοχών της απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη).

Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στην επένδυση, απολαμβάνοντας τις αποδόσεις των έργων, που θα γίνουν στην περιοχή τους.

Πρόθεση είναι τα μερίδια να εκδίδονται σταδιακά, με την ανάπτυξη των έργων και θα παρέχουν την ετήσια απόδοση με την ολοκλήρωσή τους, δίνοντας στους μεριδιούχους τη δυνατότητα να γίνονται συμμέτοχοι σε όλα τα υπό ανάπτυξη και κατασκευή έργα.

Γι’ αυτό λοιπόν η Διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην έκδοση δύο ομολόγων συνολικού ύψους έως 100 εκ. ευρώ  για να τα μοιράσει στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών

  1. Το πρώτο ομόλογο, θα απευθύνεται στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας όπου θα τρέξουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών 2 με 2,5 GW 
  2. Το δεύτερο σε εκείνους της Μεγαλόπολης όπου θα κατασκευαστούν ηλιακά πάρκα ισχύος 500 MW.

Το ύψος των συνολικών επενδύσεων εκτιμάται γύρω στα 1,8 δις. ευρώ.

Η συμμετοχή  5%  δεσμεύτηκε από τη ΔΕΗ για να την αποκτήσουν οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών στα έργα, αντιστοιχεί σε περίπου 80.000 με 100.000 ομολογίες.

Ελάχιστο ποσό συμμετοχής θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Συνήθως οι αποδόσεις των ΑΠΕ και συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών υπολογίζονται ετησίως 6% έως 7% επί των τοποθετημένων κεφαλαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ