Το “colpo grosso” των hedge funds. H προειδοπoίηση BlackRock και UBS, ο χρησμός Ελ Εριάν και το στοίχημα των αναδυόμενων αγορών.

Όταν, στις αρχές Φεβρουαρίου, η BlackRock και η UBS σήμαναν τη λήξη του μακροβιότερου «ράλι» στην ιστορία της Wall Street, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν λίγο πίσω, ακολούθησαν όμως διαδοχικά ιστορικά υψηλά για DJIA και S&P 500 στην «αγορά των αγορών», που «έριξαν στάχτη στα μάτια τους».

Κι όμως, η προειδοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στον κόσμο (η BlackRock έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 6,96 τρισ. δολ./στα 16,9 τρισ. δολ. το ΑΕΠ των ΗΠΑ) δεν άφηνε και πολλά περιθώρια παρερμηνειών, καθώς «έκοβε» την προηγούμενη σύστασή της “overweight” (υπεραπόδοση) για τις αμερικανικές μετοχές σε “neutral” (ουδέτερη). BlackRock και UBS επικαλούνταν την υπεραπόδοση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για να συστήσουν μερική σταδιακή μεταφορά θέσεων προς αναδυόμενα χρηματιστήρια.

Στην εξίσωσή τους, με κύριο άγνωστο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, πρόσθεταν και αυτόν της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «μαύρος κύκνος», σκιάζοντας τόσο τη Wall Street όσο (δευτερευόντως) και αναπτυγμένα χρηματιστήρια που είχαν ακολουθήσει το ξέφρενο «ράλι» της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου.

Ήταν όμως ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν εκείνος ο οποίος, από τον Αύγουστο του 2019, θεωρούσε θέμα χρόνου έως ότου οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της παγκόσμιας οικονομίας κάνουν πολλούς οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ο άλλοτε μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο (PIMCO), πλέον οικονομικός διευθυντής του ομίλου Allianz (μητρικός της PIMCO), με δική του εκπομπή σχολιασμού (Bloomberg), παρότρυνε –από πέρυσι– τις κεντρικές τράπεζες, τις κυβερνήσεις των G7, να συντονιστούν σε έναν κοινό αγώνα για να αναθερμανθεί το διεθνές εμπόριο, η οικονομία. «Αν δεν τα καταφέρουμε, αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που θα ζήσουμε», προειδοποιούσε o 61ετής οικονομολόγος.

«Κασσάνδρα» ή όχι (καθώς στην ομηρική γραμματεία η κόρη του Πριάμου και της Εκάβης επιβεβαιωνόταν), ο Ελ Εριάν –αναφέρεται άλλωστε στη δραματική ηρωίδα του Τρωικού Πολέμου στο διπλό βιβλίο του When The Markets Collide– «ξαναχτύπησε» τελευταία, αναφερόμενος στην επίπτωση που θα μπορούσε να έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Πλέον, και λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται διεθνώς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τις μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτικές κινήσεις, δικαιολογώντας ωστόσο τις βραχυπρόθεσμες, συστήνοντας στους επενδυτές να αποφεύγουν τις αγορές στη διάρκεια των «βυθίσεων» (avoid buying the dip), με εξαίρεση για τα επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Η προτροπή του φημισμένου οικονομολόγου έρχεται να αμφισβητήσει μια δεκαετή και πλέον παράδοση που ήθελε διαχειριστές και «παίκτες» να αγοράζουν στις «βυθίσεις» των αγορών, καθώς η ανοδική συνέχεια δημιουργούσε σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας.

Πλέον, οι αβεβαιότητες, που πολλαπλασιάζονται, επιβάλλουν αναθεώρηση αυτής της τακτικής και τους traders και επενδυτές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ήδη, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ισχυρά hedge funds και οι διαχειριστές τους άλλαξαν κατά 180 μοίρες τη στόχευσή τους. Χαρτοφυλάκια όπως τα Amplitude, Argentiere, Arrowgrass, Duane Park, Eikoh Research, Tiger Global, Greenlight Capital, Lone Pine κ.ά. θεωρούν τη νέα κατάσταση μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βγάλουν μέρος από τα «σπασμένα» του 2019 (από τις χειρότερες χρονιές για τα short hedge funds), παίζοντας «ανάποδα» τις αγορές.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της BlackRock και της UBS και όντως μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας τοποθετηθεί στη στροφή προς τις αναδυόμενες (από τις αναπτυγμένες) αγορές, αλλά με βραχυμεσοπρόθεσμου ορίζοντα τοποθετήσεις, όπως βλέπει ο Ελ Εριάν, τότε μετοχές εταιρειών του δείκτη MSCI Emerging Markets θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Όντως, μετοχές του δείκτη MSCI EM βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κατά 35% χαμηλότερα αντίστοιχων του MSCI World των αναπτυγμένων αγορών. Το άνοιγμα διευρύνθηκε, από το 2012, όταν οι αποτιμήσεις στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια ενισχύθηκαν θεαματικά (κυρίως της Wall Street) σε σχέση με τα αναδυόμενα.

Στο ΧΑ

 Στην ελληνική αγορά, η θεαματική αύξηση των συναλλαγών δείχνει πως οι εστίες συστημικού κινδύνου μπορεί να επιδράσουν καταλυτικά και να ακυρώσουν το θετικό αφήγημα που άρχισε να διαγράφεται από το 2019.

Τα 135 εκατομμύρια ημερήσιων συναλλαγών επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως «ζεστό χρήμα» υπάρχει και είτε είναι επενδεδυμένο σε μετοχές ελληνικών εταιρειών είτε κινείται ταχύτατα, στη λογική του trading, αποκομίζοντας διψήφιες αποδόσεις σε διάστημα μίας-δύο συνεδριάσεων. Κέρδος που μπορεί να προέρχεται είτε προεξοφλώντας επιδείνωση της κατάστασης, «αγοράζοντας» την προοπτική μιας διόρθωσης, είτε με τοποθετήσεις από τα χαμηλά μιας συνεδρίασης.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Jumbo διέγραψε διακύμανση μεγαλύτερη του 20% μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις (χαμηλό Δευτέρας-υψηλό Τετάρτης), το Fidelity αγόραζε θέσεις στην Eurobank στη διόρθωση της μετοχής, ως απόρροια πωλήσεων του Capital, χαρτοφυλάκια της JP Morgan απορροφούσαν την προσφορά χαρτοφυλακίων της BlackRock σε blue chips της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η στρατηγική “buy the dip”/«αγόρασε στη βουτιά» μπορεί να έχει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα (όπως υποστηρίζει ο Ελ Εριάν), αλλά δεν διασφαλίζει την απόδοση μεσομακροπρόθεσμα αν όντως οι οικονομίες των ισχυρών της ευρωζώνης περάσουν σε ύφεση.

Το ΧΑ έχει διορθώσει από τις 950 χαμηλότερα και των 700 μονάδων, σε χρόνους dt. Πωλητές αρχικά hedge funds, θυγατρικά κυρίως αμερικανικών επενδυτικών ομίλων, λαμβάνοντας παράλληλα θέσεις short σε παράγωγα δεικτών και μετοχών. Οι βίαιες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips δημιούργησαν κλίμα πανικού, με συνέπεια να ακολουθήσουν με όσο-όσο πωλήσεις άλλα funds, αμοιβαία κεφάλαια, ακόμη και βασικοί μέτοχοι εισηγμένων.

Στο διάστημα μεταξύ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου και της Δευτέρας 2 Μαρτίου, ο μέσος ημερήσιος τζίρος εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 εκατ. (από 60 εκατ.), που σημαίνει ότι τις αυξημένες πωλήσεις/προσφορά κάποιοι άλλοι αγόραζαν/ζήτηση, δημιουργώντας συνθήκες πρωτοφανούς μόχλευσης σε ένα τόσο «ρηχό» χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό.

Τοποθετήσεις “buy the dip” πραγματοποιήθηκαν συντονισμένα δύο φορές: στη συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, με πωλήσεις στις αμέσως επόμενες δύο συνεδριάσεις, και στη συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, με πωλήσεις μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Υπολογίζεται πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συναλλαγών (μεγαλύτερο του 50%) αφορά σε εντολές μίας-πέντε ημερών, ένα μικρότερο (ίσως και κάτω από το 30%) σε επενδυτικού ορίζοντα (από όσους θεωρούν ότι οι αγορές –το ΧΑ– θα ξαναβρούν τον ανοδικό τους ρυθμό) και το υπόλοιπο απλά παρακολουθεί τη διακύμανση του δείκτη.

………………………..

(*) Το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», το πιο «ρεαλιστικό» απ’ όλα τα μυθιστορήματα του Μάρκες, καθώς βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στην Κολομβία.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 10/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ