του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

 

Συνεχίζοντας με ακούραστο τρόπο το σερί των ρευστοποιήσεων: Το κλίμα, πλέον, είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, οι ταλαντώσεις σε ημερήσια πλέον βάση καθιστούν την ενασχόληση με το ταμπλό ιδιαίτερα ανθυγιεινή για όσους δεν έχουν την εμπειρία και την υπομονή να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις.

Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο εβδομάδες, οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών.

Η έξαρση του φαινομένου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζουν, πλέον, και ποσοτικοποιούνται, με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων.

Ως είθισται, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών.

Στο εσωτερικό, η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος αποτιμήθηκε με νέες εκροές, καθώς τις ημέρες που η Ευρώπη είχε την ανοδική της αντίδραση η εγχώρια αγορά έμεινε σε χαμηλή πτήση. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται περισσότερο ως αναστολή στην ανάληψη ρίσκου και συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων φαίνεται να στερεί, επί του παρόντος, κάθε δυνατότητα ψύχραιμης ανάγνωσης των θεμελιωδών δεδομένων και να οδηγεί σε μαζικές συστημικές πωλήσεις, χωρίς ποιοτικές διακρίσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω του χαμηλού συναλλακτικού βάθους, έχει την τάση να υπερθεματίζει, και πλέον οι απώλειες στις πρώτες 44 συνεδριάσεις της χρονιάς έφθασαν το 25%, κατατάσσοντάς το στην κορυφή των χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2020.

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, φαινόμενο το οποίο τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μιαν άκρως επιβαρυμένη αρνητική κατάσταση, ένα «τρενάκι τρόμου», που σε κάθε νέα «λούπα» αναιρεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η ελληνική αγορά, με αποτίμηση 50 δισ. ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26%, είναι στη ζώνη της ευκαιρίας. Όμως αυτό, επί του παρόντος, αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άλγος στους επενδυτές.

Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με τη στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Όχι τυχαία, ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών. Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δεν προσφέρεται για επενδυτές με ευαίσθητη κράση. Ημερήσια σώματα μεγάλων διακυμάνσεων με έντονες κλίσεις και διαδοχικά ανοδικά και καθοδικά χάσματα συνθέτουν μια βραχυπρόθεσμη εικόνα διαγραμματικού δέους.

Η εικόνα της σφοδρής υποτίμησης έχει περιοριστεί οριακά, ενώ υπάρχουν πλέον ανοδικές αποκλίσεις σε όλες τις χρονικές περιόδους (ώρα, ημέρα εβδομάδα), η λεγόμενη «άρνηση» του RSI να προσχωρήσει σε νέα χαμηλά, παρά τα νέα χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη.

Σε σφοδρή υποτίμηση παραμένει και ο MACD, ο οποίος βρίσκεται στη ζώνη από την οποία ορίζονται, παραδοσιακά, τοπικοί πυθμένες. Η αντίδραση είναι θέμα χρόνου, καθώς όλα συναινούν στην επανάληψη μιας συνεδρίασης ανάλογης αυτής που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, με ζητούμενο όμως όχι τόσο το πόσο ψηλά θα φθάσει ο Γενικός Δείκτης, αλλά το τι θα ακολουθήσει μετά.

Οι άμεσοι στόχοι είναι οι 720 και οι 750 μονάδες και τα επίπεδα εκκίνησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν, με πολύ μεγάλες πιθανότητες, τα χαμηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής (687,49). Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί, επί του παρόντος, θεωρείται εκτίμηση με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Χθες, Δευτέρα, το απόγευμα, η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.

Επίσης, χθες, η Trastor ανακοίνωσε τα αποτελέσματα χρήσης του 2019.

Σήμερα, Τρίτη, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 5.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Entersoft.

Αύριο, Τετάρτη, είναι η τελευταία ημέρα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής ΑΒΑΞ.

Την Πέμπτη, η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και παράλληλα θα επικοινωνήσει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για το 2022, έχοντας συμπεριλάβει την τιτλοποίηση του Cairo (7,5 δισ. ευρώ) στις υποθέσεις της κερδοφορίας της.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 10/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ