«Ποιοτικότερους αγοραστές» ακινήτων από τα Βαλκάνια εκτιμάται ότι θα προσελκύσει στα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη, καθώς οι Βαλκάνιοι εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να επενδύσουν πολύ περισσότερα στην ελληνική αγορά οικιστικών και επαγγελματικών χώρων, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για το 3ο φόρουμ «Τουρισμός- Real Estate- Μεταφορές και Υποδομές», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Philoxenia 2022». To φόρουμ, που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», διοργανώνει το διμερές επιμελητήριο, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς- Ιθάκης.

«Παλαιότερα οι Βαλκάνιοι αναζητούσαν και αγόραζαν στην Ελλάδα ακίνητα της τάξης των 20.000 έως 70.000 ευρώ. Πλέον έχει μειωθεί ο αριθμός των ζητήσεων σε αυτή την κατηγορία και αυξήθηκαν οι κρούσεις για ακίνητα αξίας 150.000 – 250.000 έως και 1 εκατ. ευρώ» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η τάση αυτή αφορά Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σέρβους και κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό και Βόσνιους, οι οποίοι εκδηλώνουν μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε αυτή, λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη επαρκών αεροπορικών συνδέσεων με τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα θεωρείται χώρα με πολύ καλές τιμές κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις συγκρίσεις. Σε συγκεκριμένες περιοχές της Σερβίας π.χ., πωλούνται διαμερίσματα προς 10.000-14.000 ευρώ/τετραγωνικό, ενώ προ πανδημίας, τα ενοίκια γραφειακών χώρων σε μεγάλες πόλεις, όπως το Βελιγράδι, το Νόβισαντ, η Νις και η Μπάνια Λούκα, μισθώνονταν προς 15-20 ευρώ/τετραγωνικό (τα μισθώματα εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά), όταν οι αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα ήταν 2-5 ευρώ/τμ και σήμερα έχουν φτάσει στα 10» είπε, σημειώνοντας ότι, ενώ οι Έλληνες δεν αγοράζουν ακίνητα στα Βαλκάνια, ωστόσο έχουν αυξημένο ενδιαφέρον να επεκταθούν επιχειρηματικά, πχ, στη Σερβία, και μόνο το 2022 το Επιμελητήριο δέχτηκε 72 ερωτήματα επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων για τη σερβική αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ