Αισιόδοξη εικόνα αποπνέει η μηνιαία επιθεώρηση του επενδυτικού τμήματος της UBS, για την οικονομία και τις διεθνείς αγορές στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Ο οίκος δεν παραγνωρίζει τα φαινόμενα πληθωρισμού που έχουν κάνει την εμφάνισή του, αλλά εκτιμά ότι είναι περιστασιακά και θα υποχωρήσουν, επιτρέποντας στις Κεντρικές τράπεζες και την αμερικανική Fed, να εστιάσουν στις δράσεις τους για την ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Η UBS εκτιμά ότι στο τέλος του έτους η Fed θα ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα περιστολής των ενισχυτικών μέτρων, αλλά δεν θα το εφαρμόσει μέχρι το 2022, εκτός κι αν ο πληθωρισμός επιμείνει- πράγμα το οποίο δεν προβλέπει.

Εκτιμά μάλιστα πως οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μία πρώτη αύξηση επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η Fed θέλει να δει πως εξελίσσεται η κατάσταση στην απασχόληση στις ΗΠΑ, σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει.

Ως εκ τούτου η UBS βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, με περιοδικές ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες όμως δεν προβλέπονται να επικρατήσουν στο βασικό της σενάριο. Έτσι εστιάζει στις επενδυτικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την επέκταση των εμβολιασμών και το άνοιγμα ξανά, του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας με την Ασία.

Η Ασία λοιπόν επανέρχεται στο στόχαστρο του οίκου ως επενδυτικός προορισμός, με έμφαση στην Ιαπωνία όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει σημαντικά. Πάντως ο οίκος, δηλώνει αισιοδοξία για τις διεθνείς αγορές και τις  μετοχές ενώ εντοπίζονται ως κλάδοι με περιθώρια μετοχικής ανόδου, η ενέργεια και ο χρηματοοικονομικός κλάδος.

Αντίστοιχα για τις μετοχές η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση αμερικανικών εταιριών της Wall Street και οι τεχνολογικές εταιρίες της Ευρώπης όμως- κι όχι οι μεγάλοι της Wall Street κερδίζουν το θετικό ενδιαφέρον της UBS.

Ειδικότερα η έκθεση της UBS αναφέρει μεταξύ άλλων:

*«Αν και περιμένουμε τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να «ανοίξουν» ξανά με επιτυχή τρόπο, θεωρούμε ότι οι καλύτερες ευκαιρίες είναι στην Ασία καθώς οι εμβολιασμοί θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Μας αρέσουν οι ιαπωνικές μετοχές που υποχώρησαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο από 1% του πληθυσμού της χώρας εμβολιάζεται καθημερινά.  Βλέπουμε επίσης ότι οι εμβολιασμοί και η μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού στην Ινδία, έχουν βελτιώσει την εικόνα των αγορών εκεί.

Στο μεταξύ περιμένουμε οι κινεζικές μετοχές να επωφεληθούν από την ανάπτυξη που προβλέπουμε από τον επόμενο χρόνο.

*Αναμένουμε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει από τα σημερινά αυξημένα επίπεδα καθώς οι τα προβλήματα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία σταδικά εξαφανίζονται.

Αυτό θα υποχρεώσει τις Κεντρικές τράπεζες, να αναλάβουν δράση και αναμένουμε τα επιτόκια να παραμείνουν αρνητικά με πραγματικούς όρους. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα χρειαστεί να αναζητήσουν ευκαιρίες. Για τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος προτιμάμε τις ΗΠΑ και την Ασία για τίτλους με υψηλά επιτόκια και μετοχές εταιριών με μεγάλα μερίσματα.

Βλέπουμε περιορισμένους βραχυπρόθεσμους καταλύτες ανόδου στις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας σε ΗΠΑ και Ασία. Αντίθετα βλέπουμε ευκαιρίες στους «ψηφιακούς ηγέτες» της Ευρώπης. Επίσης σε μικρές και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρίες που το αντικείμενό τους εστιάζει σε τάσεις όπως το 5G, το fintech (χρηματοοικονομική τεχνολογία), «πράσινη τεχνολογία», και σε εταιρίες τεχνολογικών προϊόντων υγείας».

*Τέλος, η εμπειρία μας λέει ότι η μεταβλητότητα των τιμών θα επανέλθει σε κάποιο βαθμό στο εξεταζόμενο μελλοντικό διάστημα. Οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιούν τις διακυμάνσεις για να προετοιμάζονται. Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν χρήσεις σύνθετών θέσεων και παραγώγων (δικαιωμάτων),  για να μειώσουν το ρίσκο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ