Η διοργάνωση Greek Exports Forum & Awards διαχρονικά δίνει την ευκαιρία στους εν δυνάμει εξαγωγείς να ακούσουν τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, θεσμικούς και λοιπούς παράγοντες της αγοράς, να συζητούν για τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, καθώς και για τα τελευταία αναπτυξιακά προγράμματα. Επιπλέον, επιτυχημένοι εξαγωγείς παρουσιάζουν τα success stories τους και μοιράζονται τις δικές τους πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.

Τα Greek Exports Forum & Awards 2024 #gefa24 διοργανώνονται την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, ΕΝΔΥ ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών και την ethosEVENTS.

Στο Panel Ι με τίτλο: «Εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες – Η αξιοποίηση των γραφείων ΟΕΥ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες που επικρατούν ειδικές συνθήκες» ακούστηκαν οι απόψεις της αγοράς για την υπάρχουσα κατάσταση, προτάσεις για βελτίωση των προβλημάτων κτλ.

Συντονιστής ήταν ο Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of content, ethosMEDIA

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι ο ρόλος των γραφείων ΟΕΥ είναι κομβικός και πως θα πρέπει να ενισχυθούν από την Πολιτεία.

Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις:

Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος, ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Ο ρόλος των ΟΕΥ είναι πολύ σημαντικός. Τα γραφεία διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Αν κάποιο μέλος μας θέλει να στοχεύσει σε μία αγορά, το πρώτο βήμα είναι να έρθουμε σε επαφή με το αντίστοιχο γραφείο ΟΕΥ. Ο ΣΕΒΕ διατηρεί άριστη σχέση με τα γραφεία του ΟΕΥ. Για εμάς η λειτουργία τους είναι σημαντική και πέρσι είχαμε προτείνει τα 59 γραφεία να γίνουν 100. Τα γραφεία δεν αποτελούν κόστος για το κράτος. Δεν επιβαρύνουν κάποιον. Αυτό είναι για εμένα σημαντικό. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και την ΑΙ. Ως Σύνδεσμος θα φιλοξενήσουμε τον πρωθυπουργό στις 20 Μαΐου για την συνέλευσή μας και στο επερχόμενο expo summit θα καλέσουμε ξένους επενδυτές και τους ΟΕΥ. 

Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ)

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση. Έχω τη τιμή να εκλέγομαι για 7 τριετίες. Ως σύνδεσμος και από όλες τις θέσεις που διετέλεσα ήταν αναγκαία η καθημερινή η συνεργασία με τα γραφεία του ΟΕΥ. Σήμερα η τεχνολογία αποτελεί ένα εργαλείο. Η διαδραστική σχέση των εξαγωγέων με τους εμπορικούς ακόλουθους πρέπει να ενισχυθεί με σύγχρονη επικοινωνία. Πρέπει να γίνει αύξηση των γραφείων, των στελεχών και να γίνει πιο διαδραστικός, σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας, άρα μιλάμε για αλλαγή του μοντέλου τρόπου επικοινωνίας. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε αμφισβήτηση του κλάδου, δεν πρέπει να παρατηρούνται τέτοιες παλινωδίες. Η αγορά αλλάζει ραγδαία. 

Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια, Τομέας Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΣΕΒ

Η σχέση μας με τον κλάδο είναι άριστη. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε και μας ζητάνε κάποια επιχειρηματική αποστολή το πρώτο που κάνουμε είναι να έρθουμε σε επαφή με το γραφείο. Μόνο το 30% των χωρών καλύπτουν τα υπάρχοντα γραφεία ΟΕΥ και πολλά είναι μονομελή. Σαν ΣΕΒ συνεργαζόμαστε με το ΥΠΕΞ εδώ και χρόνια. Τα γραφεία ΟΕΥ είναι τα μάτια μας στο εξωτερικό. Το παράπονο είναι ότι δεν καλύπτονται οι αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μας. Αντιλαμβανόμαστε τις ελλείψεις πόρων του ΥΠΕΞ, αλλά ζητάμε μια ιεράρχηση των αναγκών. Κάποιες αλλαγές όπως άνοιγμα γραφείων σε κάποιες αγορές σίγουρα θα μπορούσε να γίνει. Για παράδειγμα το γραφείο στη Σαουδική Αραβία είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο, παρότι έχουν γίνει οι επαφές. Πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός. Πρέπει να στηρίξουμε τους ΟΕΥ με τόση συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

Απόστολος Μιχαλόπουλος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων-ΟΕΥ Α ́, Διευθυντής, Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών

Τα γραφεία ΟΕΥ μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για εταιρείες, κλάδους κτλ. Πέρσι περίπου 5.200 αιτήματα διεκπεραιώθηκαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα γραφεία έχουν λάβει θετικές αξιολογήσεις σε ποσοστό 95%. Αν και υποστελεχωμένα ικανοποίησαν όλα αυτά τα αιτήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το Υπουργείο αρχίζει να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ