«Σχεδιάστηκε έτσι για να μπορεί να αναχαιτιστεί…» εκτίμησε η Trita Parcy, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy, με την Τεχεράνη να έχει ανακοινώσει πως η επίθεση στο Ισραήλ ήταν ένα αμυντικό μέτρο. Η διατύπωση αυτή αποτελεί ένδειξη του ότι η Τεχεράνη δεν είχε στόχο να είναι απρόβλεπτη, δεν μπορούσε όμως να φανεί ότι δειλιάζει. Το Ιράν επέδειξε στρατηγική αυτοσυγκράτηση –ό,τι δηλαδή είχε δεσμευτεί να κάνει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις–, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιόπιστη δύναμη και θέτοντας νέο πλαίσιο συζήτησης. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη επίθεση με drones που εντοπίστηκαν από την απογείωσή τους και όχι ανταρτοπόλεμο μέσω της Χεζμπολάχ, που θα μπορούσε να έχει θύματα αμάχους εντός του Ισραήλ. 

Και στις αγορές; Ναι μεν alert στη διάρκεια του ΣΚ, άνοδος του VIX/CBOE, αλλά ελεγχόμενα, έως τις 17,05 (με +13,45%), μόχλευση στα ETFs, αλλά στα 85,75 δολ. το πετρέλαιο WTI, φυσιολογικές τιμές για τα futures του χρυσού. 

Βραχυπρόθεσμα, η τάση εύλογα διαμορφώνεται με ενισχυμένο volatility, όμως το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι διαχειριστές των μεγάλων funds μεσοπρόθεσμα. Το σχεδόν σίγουρο είναι ότι στις αγορές το γεωπολιτικό ανέβηκε βαθμίδα. Και, από αυτήν την άποψη, μας αφορά, ως οικονομία-επιχειρηματικότητα-κοινότητα. Συνεπώς, έχουμε επιπλέον δεδομένα, με «αποτύπωμα» και στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά. 

Από ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ