Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Αντιπρόεδρος, Elpen Θεόδωρος Τρύφων εκθέτοντας τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, επεσήμανε ότι στην Ευρώπη «η πανδημία διάτρεξε την αλυσίδα εφοδιασμού της φαρμακοβιομηχανίας, την οποία είχαμε να  δούμε πολλές δεκαετίες». Κάποιες ευρωπαϊκές  χώρες δεν μπορέσαν να καλύψουν τις ανάγκες σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό και οι πολίτες αντιμετώπισαν προβλήματα.

Το φαινόμενο αναδεικνύει την αυξημένη εξάρτηση σε επίπεδο κατασκευής από τρίτες χώρες, με δεδομένο ότι 62% δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά αφορά εταιρίες με έδρα την Ινδία και την Κίνα  και ότι πολλές εταίρες μετέφεραν  την παραγωγή και εξαρτήθηκαν από χώρες παραγωγής χαμηλού κόστους γιατί υπήρχε χρηματοδοτική πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 1 τρισ. ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται και το πρόγραμμα EU4Health για την υγεία ύψους 10 δισ. ευρώ με στόχο τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης στα φάρμακα.

Στην  Ελλάδα παραδόξως είχαμε  λιγότερες  ελλείψεις λόγω εγχωρίας παραγωγής, καθώς διαθέτουμε  28 εργοστάσια και 11.000 εργαζόμενοι, 800 σε δομές R&D – 60% της απασχόλησης του κλάδου. Πραγματοποιούνται Εξαγωγές  σε 85 χώρες, το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.Σε ότι αφορά τις  επενδύσεις : 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε προγράμματα R&D και πρόβλεψη για επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ σε R&D και υποδομές στην επόμενη τριετία.

Όπως  εξήγησε ο κ. Τρύφων, οι επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία έχουνπολλαπλασιαστικές επιδράσεις, αφού  εξασφαλίζουν ανταποδοτικότητα στη ελληνική οικονομία και αυτό αποδείχθηκε με πρόγραμμα που υλοποιεί  από πέρυσι η κυβέρνηση για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις παρά το γεγονός ότι το ποσό είναι πολύ μικρό 50 εκ. σε σχέση 1,8 δις που είναι οι συνολικές επιστροφές. Ενδεικτικό είναι ότι υπεβλήθησαν 38 επενδυτικές προτάσεις που υλοποιούνται μέσα στην κρίση.

Για αυτή τη χρονιά οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα υποβληθούν προτάσεις για περισσότερα από 220 εκ.  και πάνω από 700 την επόμενη τριετία-τετραετία.

Επόμενα βήματα  εν όψει νέων προκλήσεων  θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σχεδιασμός αναπτυξιακής στρατηγικής σχετικά με επιπτώσεις πανδημίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κ.ά..

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ