Καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P πως θα είναι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 υπήρξε ορόσημα για το ελληνικό χρέος.

Ο οίκος σχολιάζει την κατάσταση της Ελλάδας -εν αναμονή της έκθεσης αξιολόγησης – την ώρα που έντονες πολιτικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα (συμφωνία Πρεσπών, παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή για την κυβέρνηση) στο πλαίσιο της έκθεσης του για τις τάσεις στις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης για το νέο έτος.

Τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών του 2019 θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, επισημαίνει ο οίκος.

Κρατόντας το θετικό outlook για την ελληνική οικονομία, αναφέρει πως έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, ενώ σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του 2016-2018, η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο, κατά την άποψη της S&P, οι αναπτυξιακές πολιτικές και όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είανι αυτά που θα αποτελέσουν τα “κλειδιά” για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα επόμενα τρία χρόνια, η S&P περιμένει πραγματική ανάπτυξη 2,4%. Ωστόσο βλέπει δυναμική για καλύτερες επιδόσεις, αν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, προκειμένου να προσελκύσει ισχυρότερες επενδυτικές ροές από το εξωτερικό. Σημειώνεται πως η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με B+/B και θετικό outlook. Στην τελευταία του αξιολόγηση – η επόμενη αναμένεται την προσεχή Παρασκευή – τον Ιούλιο, είχε αναβαθμίσει το outlοοκ της χώρας σε θετικό. Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αναβάθμισης, οδηγούμενη έτσι η χώρα σε μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη. Ένας επιπλέον καταλύτης για αναβάθμιση θα ήταν η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την εξάλειψη των capital controls, που παραμένουν σε ισχύ.

Ωστόσο, το outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε σταθερό αν υπάρξουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί, ή αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από τα προβλεπόμενα, κάιτ που θα περιορίσει την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τέλος, αναφορικά με τις υπόλοιπες 19 οικονομίες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά ταυτόχρονα στις πέντε που διαθέτουν θετικό outlook (οι άλλες τέσσερις είναι: Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Μόνο μία διαθέτει αρνητικό outlook (Ιταλία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ