Γράφει η «ξενοδόχος»

Αβεβαιότητα ως προς τις επιπτώσεις στις τουριστικές εισροές- κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ- λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός έντονου αισθήματος ανασφάλειας ‘’βλέπει’’ στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία όσον αφορά τον τουρισμό η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες η ΤτΕ επισημαίνει ότι για το 2022 εκτιμάται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του, στοχεύοντας τα επίπεδα του 2019.

Όμως, ως ανάχωμα στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου λειτουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, για την επίτευξη θετικών επιδόσεων στον τουρισμό, σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν η ενδεχόμενη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιφέρειες και η αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, χθές μίλησε στη γενική συνέλευση της ΤτΕ επισημαίνοντας ότι το τεράστιο κύμα αυξήσεων σε όλη την Ευρώπη θα είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και τα βασικά τουριστικά μεγέθη της φετινής χρονιάς.

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει από τη μία πλευρά μια αυτόματη τάση συγκράτησης των κρατήσεων και απώλειες επισκεπτών από την περιοχή, ωστόσο οι απώλειες, όπως εκτιμάται δεν θα είναι μεγάλες στο συνολικό τουριστικό εισόδημα.

Αύξηση του εργασιακού κόστους, ως συνέπεια της αύξησης του κατώτατου μισθού που αναμένεται να συμπαρασύρει και τις εν ισχύ κλαδικές συμβάσεις, έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην αιχμή της σεζόν, και μέσα στη χρονιά, πιθανή αύξηση του δανειακού κόστους των επιχειρήσεων, λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού και την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος εφεξής. Ως προς την πανδημία

έχουν ήδη συμπληρωθεί δυο χρόνια μιας ακραίας συνθήκης «και σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετεξέλιξης και μερικής ύφεσης του φαινομένου. Όλοι ελπίζουμε, ότι σταδιακά θα μπούμε σε μια ενδημική φάση, που θα επιτρέψει να γυρίσουμε επιτέλους σε μια περίοδο κανονικότητας».

Ο κλάδος σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς έχει τη γνώση, τα εργαλεία και κυρίως την ωριμότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και γρήγορα αντανακλαστικά και αυτή την πολλαπλή κρίση.

  • «Με αυτή τη λογική και κοιτώντας πάντα τη μεγάλη εικόνα, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε πρόσφατα τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης».

Σε αυτή τη μελέτη, τίθενται στόχοι για τουριστικά έσοδα 27 δισ. ευρώ, 50 εκατ. επισκέψεις και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις έως το έτος 2030. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφησή του, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.

  • «Πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι και με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης, μπορούμε να δούμε την Ελλάδα να κατακτά υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη μεταξύ των δημοφιλών προορισμών του παγκόσμιου τουρισμού. Η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης, σε ένα νέο δημιουργικό κύκλο ανάπτυξης. Ο τουρισμός, σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ