Θέμα χρόνου και συγκυρίας ήταν η τέταρτη για φέτος -και τρίτη εν μέσω πανδημίας- έξοδος της χώρας στις αγορές.
Κυρίως οι αυξημένες ανάγκες για “ρευστό”, λίγο η (σωστή) τακτική του οικονομικού επιτελείου να διαφυλάξει το “μαξιλάρι” με πάνω από 32 δισ. στο τέλος του έτους, κάτι η πιεστική ζήτηση από τα ξένα funds– που “διψούν” για ελληνικό χρέος, το πιο αποδοτικό στην Ευρώπη- κάτι η σημειολογία σε συνδυασμό με την αρχική δέσμευση του ΟΔΔΗΧ για τακτικές εκδόσεις τίτλων χρέους, μας φέρνουν στη σημερινή διάθεση, της Τετάρτης.
    Οπως είναι γνωστό, από χθες νωρίς το απόγευμα, η εντολή δόθηκε σε Barclays, Citi, IMI-Intesa SanPaolo, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, για το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς τίτλου, που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%. 
   Τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον υπ.Οικ, Χρήστο Σταϊκούρα είναι 34,7 δισ. (37,5 δισ τον Μάρτιο), με τη σημερινή έκδοση θα αντληθούν άλλα, περί, τα 2 δισ. Ευρώ. 
  • Το οριστικό Ο.Κ από τον ΟΔΔΗΧ σε πλ. Συντάγματος και Μαξίμου δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Απόλυτα επιτυχής η δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας, υπέρ-κάλυψη των 625 εκατ. με προσφορές κοντά στο 1 δισ. (984 εκατ. € για την ακρίβεια) με το ζητούμενο επιτόκιο στο 0% ( ! ).
Και 2-3 χρήσιμες λεπτομέρειες-παρατηρήσεις:
  • Στην σημερινή έκδοση δεν συμμετέχουν στην εντολή (mandate) JP Morgan, Goldman Sachs– από τα αμερικανικά σπίτια- και Deutsche Bank, Commerzbank- από τα γερμανικά-.
  • Καλοκουρδισμένη μηχανή η ομάδα του ΟΔΔΗΧ στην οδό Ομήρου μοιράζει παιχνίδι, μη αφήνοντας κανέναν παραπονούμενο.
Έτσι και αλλιώς, κοινή είναι η εκτίμηση, πως εάν βοηθήσουν οι συνθήκες η Αθήνα θα προλάβει να ξαναβγεί με ακόμη μία, τελευταία για το 2020, έκδοση.

Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα στις αγορές προτού δημιουργηθεί ο γνωστός … συνωστισμός του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,7 δισ. ευρώ (έναντι 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της κρίσης). Παρά τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης (έχουν δαπανηθεί περίπου 14 δισ. ευρώ), έχουν εισρεύσει κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές (συνολικά 7,5 δισ. ευρώ), τα έντοκα γραμμάτια (περίπου 13 δισ. ευρώ), το ΕΣΠΑ, τη δόση του ESM καθώς και από τα SMPs και ΑΝFAs.

  • Το υψηλό ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας,
  • το ευνοϊκό προφίλ χρέους
  • το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης
  • η στήριξη από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP,

είναι τα ισχυρά ατού της έκδοσης.

Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 11 δισ. ελληνικά ομόλογα και έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγοράσει άλλα 8 δισ. ευρώ περίπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ