«Με το δεξί» το πρώτο βήμα του ΟΔΔΗΧ στις αγορές για το 2023.

Ο χρονισμός εξόδου δεν φάνηκε να ξαφνιάζει την επενδυτική κοινότητα –περίπου σε ανάλογο χρόνο είχε ενεργήσει και πέρσι ο Οργανισμός–, απεναντίας η έκδοση είχε, κατά κάποιον τρόπο, προαναγγελθεί από τη Société Générale. 

Ο γαλλικός οίκος, με την αρχή του νέου έτους (4 Ιανουαρίου), είχε αναφερθεί σε εμπροσθοβαρή κατεύθυνση του Ελληνικού Δημοσίου, θέτοντας μάλιστα τον πήχη του εγχώριου δανειακού προγράμματος για το 2023 στα 10 δισ., έναντι 7 δισ. που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το team της SG εξαρχής αναφέρθηκε σε νέο ομόλογο (δηλαδή όχι επανατιμολόγηση υφιστάμενου ή κάτι ανάλογο) δεκαετούς διάρκειας για 3 δισεκατομμύρια. 

Σημειώνεται πως, λίγες μέρες μετά, οι Γάλλοι έκαναν την έκπληξη, πιθανολογώντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας για την ελληνική οικονομία από τον οίκο Fitch στην αξιολόγηση της 27ης Ιανουαρίου.

  • Η δε SG ήταν εκ των αναδόχων της έκδοσης, με τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ, για ακόμη μία φορά, να τη μοιράζει σε αμερικανικά (Goldman Sachs, JPMC, BofA Securities), αγγλικά (Barclays), γερμανικά (Commerzbank) και γαλλικά σπίτια (Société Générale). 

Για πολλοστή φορά, το team του Δημήτρη Τσάκωνα «μοιράζει παιχνίδι» στους ισχυρούς «παίκτες» της διεθνούς αγοράς, ενισχύοντας την άριστη σχέση Αθήνας-κολοσσών επενδυτικών οίκων. Δεν είναι τυχαίο πως τη ημέρα του mandate (Δευτέρα) η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του αντίστοιχου ιταλικού δεν ξεπερνούσε τις 25 μονάδες βάσης, spread που διατηρήθηκε και την ημέρα του «βιβλίου» (Τρίτη). 

Το γεγονός πως η προσφορά ξεπέρασε τα 21 δισ. (σχεδόν 8πλάσια-10πλάσια του αρχικού στόχου) «υποχρέωσε» τον Οργανισμό να αντλήσει 3,5 δισ. καλύπτοντας, επί της ουσίας, με το «καλημέρα», το ήμισυ του προγράμματος συνολικά για το 2023 (των 7 δισ.). 

Τι σημαίνουν, πρακτικά, αυτά; Ενδεχομένως, το ότι η έκπληξη μιας αναβάθμισης από τον οίκο Fitch δεν θεωρείται και τόσο έκπληξη για τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο (ενδεχομένως και από άλλο), όπως επίσης την επιβεβαίωση πως το ελληνικό χρέος είναι εγγυημένο/χαμηλού ρίσκου-ικανοποιητικής απόδοσης, την προεξόφληση ότι η απόκτηση του investment grade, είτε τώρα είτε αργότερα, έχει «κλειδώσει» και ότι είναι πολύ πιθανόν ο ΟΔΔΗΧ να αντλήσει περισσότερα από τα 7 δισ. (του σχεδιασμού). 

Σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση των Γάλλων, η Αθήνα θα προχωρήσει σε επόμενη κίνηση το δεύτερο τρίμηνο –μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετούς διάρκειας για 2,5 δισ.– ενώ προς το τρίτο με άλλη μία μακράς διάρκειας, μάλλον ισόποση. 

Αν επιβεβαιωθεί ο «οδικός χάρτης» της Société Générale, τότε προς το τέταρτο τρίμηνο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ενός green bond επίσης για 2,5 δισεκατομμύρια. Η προοπτική έκδοσης του πρώτου «πράσινου ομολόγου» από την Ελλάδα αναμφίβολα θα αποτελούσε μια επιτυχή κίνηση ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης της οικονομίας και επανόδου του χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναπτυγμένων και της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες. Στο ενδεχόμενο δε έκδοσης ενός green bond, η διάρκεια θα μπορούσε να είναι από δεκαετία μέχρι ακόμη και εικοσαετία, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ