Νέο παραμύθι: Πρωτιά της Ελλάδας στο σχέδιο Γιούνκερ

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ένας ακόμη μύθος που αποκοιμίζει την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ευδαιμονίας είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων .
Δυστυχώς, η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις είναι εντελώς διαφορετική.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η ερμηνεία τους όμως επιδέχεται πολλές εκδοχές.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε στο Υπουργείο Οικονομίας ότι το ημερολόγιο δείχνει 22 Ιουλίου 2018. Από το 2016 περιμένουμε οριστικούς δικαιούχους του ΕΣΠΑ ‘Νεοφυή Επιχειρηματικότητα‘. Ας επικεντρωθούμε στο φιλόδοξο «σχέδιο Γιούνκερ».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων που δημιουργήθηκε ως εργαλείο αντιμετώπισης της μεγάλης οικονομικής ύφεσης και της στασιμότητας στην ευρωζώνη, αφού συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας, κάνει έναν πρώτο -πέρα για πέρα ικανοποιητικό- απολογισμό. Οι συνολικές επενδύσεις του Juncker Plan ξεπέρασαν τα 335 δισ. ευρώ και πάνω σε αυτές τις επενδύσεις δημιουργήθηκαν 750.000 θέσεις εργασίας. 

Από αυτά τα 335 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική χρηματοδότηση που πήρε η Ελλάδα ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Με τη μόχλευση αυτών των κεφαλαίων -δηλαδή με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα- προσδοκάται η ενεργοποίηση συνολικών επενδύσεων ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Πάνω σε αυτούς τους αριθμούς η κυβέρνηση διαφημίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επενδύσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας, το ΑΕΠ. Ακριβώς επειδή το ΑΕΠ της χώρας είναι χαμηλό, πρακτικά με μηδενική έως αναιμική ανάπτυξη, το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ που με τα ιδιωτικά κεφάλαια (κυρίως με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) έφτασε τα 10,6 δισ. ευρώ φαντάζει μεγάλο. Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να αναφερθεί στις θέσεις εργασίας που (τελικά δεν) δημιουργήθηκαν, παρά την πρωτιά.

Τα 2,7 δισ. ευρώ της Ελλάδας συγκρίνονται με τα 2,1 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας και τα 2,7 δισ. ευρώ της Ολλανδίας. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο 2016, είχε συνεδριάσει μετά Βαΐων και κλάδων το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και είχε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο 42 έργων, συνολικού ύψους 5.392.550.000 ευρώ, από το «σχέδιο Γιούνκερ» και 6 διαφορετικούς τομείς.

Ανάμεσα στα έργα άμεσης υλοποίησης που τότε είχαν ανακοινωθεί ήταν π.χ. και η κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα, η… υποθαλάσσια σήραγγα σύνδεσης Σαλαμίνας – Αττικής, ο εκσυγχρονισμός και η σιδηροδρομική-οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου και άλλα τέτοιου μεγέθους και σημασίας σχέδια, που φυσικά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μόνο στα χαρτιά έχουν δει.

Τα σχέδια που τελικά εγκρίθηκαν για την Ελλάδα αφορούσαν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάποια μεγαλύτερα σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η γεωργία, η μεταποίηση τροφίμων και τα δίκτυα. Χθες, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 24 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό όμιλο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας δύο αιολικών πάρκων στο όρος Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ