Σε κατάσταση συναγερμού στα κεντρικά στη Σούρπη (Μαγνησίας) με την διοίκηση της μεγαλύτερης αλευροβιομηχανίας της χώρας να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να διαχειριστεί τις συνέπειες που έχει πυροδοτήσει η κρίση στην Ουκρανία.

Το 17% των σιτηρών (ως αξία αγορών) που χρησιμοποιεί η Θεσσαλική εταιρεία είναι από την Ρωσία και την Ουκρανία που τιμολογούνται φθηνότερα από άλλα ευρωπαϊκά (λ.χ από Βουλγαρία).

Μύλοι Λούλη: Νέος CEO στη βουλγαρική θυγατρική

Αυτό, που κυρίως ανησυχεί τους επιτελείς των Μύλων Λούλη είναι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές συνολικά της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών.

Και εύλογα, με την Ουκρανία– τον κύριο σιτοβολώνα της Ευρώπης– υπό ρωσική πολιορκία οι τιμές του σιταριού (όπως και των περισσότερων εμπορευμάτων) έχουν εκτιναχθεί.

Η “χρηματιστηριακή τιμή” του σιταριού έχει φτάσει στα υψηλά του 2008, με ενδεικτικό τον τύπο US Wheat (στα 984$ τα futures/την Τρίτη), προεξοφλείται πως θα ακριβύνει κι άλλο, από την στιγμή που (σύμφωνα με το Reuters) όλες οι εξαγωγές και αποστολές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία έχουν σταματήσει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι traders σιτηρών θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για να καλύψουν την ζήτηση.

Δεν είναι τυχαίο, πως στο χρηματιστήριο του Σικάγου για commodities (εμπορευμάτων) επικρατεί…χαμός, σε σημείο που αναλυτές όπως ο top Jeffrey Currie (επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs παραδέχεται πως στην 30ετή θητεία του δεν έχει ξαναδεί ανάλογη κατάσταση.

Η αναφορά του (στο Bloomberg) πως εάν δεν αλλάξει γρήγορα κάτι προς το καλύτερο το σιτάρι θα διανέμεται με το δελτίο, μπορεί να ακούγεται ακραία πλην όμως αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο “γρίφος” των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ