Ιδιαίτερα θετική για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει τα βάρη του χρέους είναι η Moody’s σε έκθεσή της όπου τοποθετεί την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σύμφωνα με την οποία έχει την μεγαλύτερη ευκαιρία για τη μεγαλύτερη βελτίωση της θέσης της.

Το στοίχημα και το ζητούμενο για να επιτευχθεί αυτό, με βάση την έκθεση της Moody’s είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα μειώσει τα βάρη, για την Ελλάδα και για μία σειρά άλλων χωρών.

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν εκτός από την Ελλάδα και χώρες όπως οι, Κύπρος, Πορτογαλία, Νορβηγία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας θα παραμείνουν υψηλά τα επίπεδα χρέους συγκρινόμενα με άλλες χώρες, αλλά η μείωση των βαρών θα είναι σημαντικότερη.

Συνολικά για τον κόσμο, η Moody’s αναμένει ότι τα επίπεδα χρέους των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά τη σημαντική αύξηση που προκλήθηκε πέρυσι από την κρίση του κορωνοϊού.

Μια ταχύτερη σύσφιγξη των συνθηκών χρηματοδότησης από ότι υποθέτει η Moody’s, θα αύξανε το μέγεθος της πολιτικής πρόκλησης και, αν δεν συνοδευτεί από ισχυρότερη ανάπτυξη, τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν σημαντικά τη μείωση του χρέους για ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και, αντίθετα, να διατηρήσει το βάρος του χρέους σε ανοδική τροχιά.

Αντίθετα, πολύ χαμηλά επιτόκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα στήριζαν τις τάσεις του χρέους, με όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, και αν αυτό συνοδευόταν από ασθενέστερη ανάπτυξη, ο καθαρός αντίκτυπος στη δυναμική του χρέους θα μπορούσε να είναι αρνητικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ