Η διαμεσολάβηση ως εξωδικαστική ευχέρεια στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) συζητήθηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης (ΕΛΚΕΧΔ), στο πλαίσιο του Greece NPL Investing & Management Forum.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, συμμετείχαν οι: Παρασκευή Αγαλίδου, χρηματοοικονομική μεσολαβήτρια, Λουκάς Σπανός, διευθυντής του ΕΛΚΕΧΔ, Σπύρος Ανδρίτσος, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, στέλεχος της εταιρεία διαχείρισης UCI Hellas.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του ΕΛΚΕΧΔ κ. Λ. Σπανός, η διαμεσολάβηση μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, με προφανή διαδικαστικά, ουσιαστικά και οικονομικά οφέλη για τους δανειολήπτες. Θα είναι αμοιβαίο το όφελος όπου υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης με τον οφειλέτη, καθώς δίνεται η δυνατότητα και στα δυο μέρη, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου και ουδέτερου διαμεσολαβητή με εμπειρία και εξειδίκευση στα τραπεζικά θέματα, να καταλήξουν από κοινού σε μια βιώσιμη λύση ρύθμισης, που θα είναι προϊόν της δίκης τους βούλησης. Ανέφερε δε, ότι «το Κέντρο έχει ήδη αναπτύξει πιλοτικές συνεργασίες με εταιρείες διαχειρίσεις, που εκκινούν πλέον οι ίδιες τη διαμεσολάβηση, ζητώντας από τους οφειλέτες να προσέλθουν για να ρυθμίσουν της οφειλές τους».

Η Χρηματοοικονομική Μεσολαβήτρια κυρία Π. Αγαλίδου υπογράμμισε ότι η επίλυση διαφορών με τη διαμεσολάβηση, που στηρίζεται στην κοινή συμφωνία και την ελεύθερη βούληση των μερών, συντελείται με διαδικασία δομημένη, που συνεκτιμά τις πραγματικές ευχέρειες και δικαιώματα των μερών, στηρίζεται στην ανάλυση των δεδομένων και ολοκληρώνεται σύντομα και οικονομικά. Όπως τόνισε «η συμφωνία διαμεσολάβησης, εφόσον τα μέρη καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση μπορεί να αποτελέσει τίτλο εκτελεστό. παρέχοντας σημαντικές δυνατότητες στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης».

Ο κ. Σ. Ανδρίτσος επεσήμανε ότι η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι περισσότερο πρόσφορη και οικονομική για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε οφειλέτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Τέλος, ο κ. Κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «η διαμεσολάβηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στη προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs στην Ελληνική αγορά καθώς σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία μας, προσδίδει αντικειμενικότητα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον οφειλέτη και καλλιεργεί έδαφος γόνιμης και ειλικρινής επικοινωνίας, απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη συμφωνίας».

Το ΕΛΚΕΧΔ δημιουργήθηκε πριν ένα περίπου χρόνο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή, και παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης για διάφορες χρηματοοικονομικού αντικειμένου, όπως δανειακές οφειλές και άλλες τραπεζικές διάφορες, επενδυτικές και χρηματιστηριακές διάφορες, ασφαλιστικές υποθέσεις και γενικότερα εμπορικές διαφορές. Το Κέντρο προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειας διαμεσολάβησης τόσο με φυσική παρουσία των μερών στους χώρους του, όσο και εξ αποστάσεως μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Τα μέρη έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν από του 70 διαπιστευμένους διαμεσολαβητές που έλαβαν εξειδικευμένη επιμόρφωση σε χρηματοοικονομικά θέματα από το Κέντρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προσπαθεια για επιλυση τραπεζητικων προιοντων με 2 Τραπεζες απο ατυχη υπερχρεωση πεφτη στο κενο.θα ηθελα μια ενημερωση -διαμεσολαβηση εχω στειλη κατι αναλογο και στην Ενωση Τραπεζων.Υπαρχει βουληση καλοπροαιρεση για ρυθμιση που μπορη να βγη μεσα απο μικρα ποσα αντοχης δοσεων μου αλλα και παραχωρησεις ακινητου.Ειμαι αποδεχτης στο πνευμα και στη λογικη της Διαμεσολαβησης και τα γραφομενα που αναλυεται τα βρισκω και θεμιτα και εφικτα.Θα περιμενω ενημερωση-παρεμβαση σας για επιληση και οτιδηποτε αλλο. Ευχαριστω !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ