Του Γιάννη Λεοντάρη

 

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της είναι η κοινοτική νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στοχεύει να μειώσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων με δυνατότητα επίτευξη ταχύτητας gigabit (δηλαδή της μεταφοράς δεδομένων μεγέθους 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο).

  • Η νομοθεσία επιδιώκει επίσης να τονώσει τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραμένουν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας.

Οι νέοι κανόνες έχουν επίσης στόχο να εξορθολογίσουν και να μειώσουν το κόστος και να επιταχύνουν τις διοικητικές διαδικασίες για την έκδοση αδειών, αλλά και να μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις εταιρείες και τις εθνικές αρχές, διευκολύνοντας έτσι την ομαλότερη και ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου.

Κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι θα συμπεριληφθεί στην νομοθεσία η αρχή της «σιωπηρής έγκρισης», σύμφωνα με την οποία η άδεια εγκατάστασης υποδομής θα χορηγείται αυτόματα εάν δεν ληφθεί απάντηση από τη διοικητική αρχή εντός τεσσάρων μηνών.

Προς κατάργηση των τελών για κλήσεις εντός της ΕΕ

Η νομοθεσία επίσης χαράσσει επίσης τη διαδρομή προς την κατάργηση των τελών για διεθνείς κλήσεις και SMS εντός ΕΕ.

Μέχρι το 2029, δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές λιανικής μόνο με βάση το γεγονός ότι οι κλήσεις προέρχονται από ή καταλήγουν σε διαφορετικά κράτη μέλη, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εν αναμονή των σχετικών κανόνων που θα οριστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.

Το συμφωνηθέν κείμενο παρατείνει επίσης τα υφιστάμενα ανώτατα όρια τιμών για τις κλήσεις εντός ΕΕ έως το 2032, οι οποίες θα έληγαν τον Μάιο του 2024.

Απώτερος στόχος η μείωση του ψηφιακού χάσματος

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ανισότητες όσον αφορά την ψηφιακή πρόσβαση και την ψηφιακή εκπαίδευση γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ενώ τα αστικά κέντρα συχνά επωφελούνται από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές συχνά υστερούν.

Αυτό το ψηφιακό χάσμα όχι μόνο εμποδίζει τις ατομικές ευκαιρίες, αλλά και καταπνίγει τις δυνατότητες περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης. Η νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit, με έμφαση στην ολοκληρωμένη συνδεσιμότητα, επιδιώκει την αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας, διασφαλίζοντας ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, μπορεί να έχει πρόσβαση και να επωφελείται από ψηφιακές υπηρεσίες.

Τα μέτρα θα διευκολύνουν την εγκατάσταση υποδομών σε μέρη όπως κτίρια, στέγες, προσόψεις και παγκάκια. Θα ενθαρρύνουν επίσης την χρήση υφιστάμενων υποδομών, όπως αγωγούς, στύλους, ιστούς σημαιών, εγκαταστάσεις κεραιών, πύργους και άλλες υποστηρικτικές κατασκευές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα δαπανηρά έργα και να επιταχύνουν την ανάπτυξη δικτύων υψηλής ταχύτητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ