«Για κάθε ένα πλειστηριασμό που έχει γίνει σε οικιστικό ακίνητο, αξίας μικρότερης των 120.000 ευρώ, έχουν γίνει και 19 επιτυχείς εξωδικαστικές διευθετήσεις οφειλής. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι για κάθε έναν οφειλέτη που έχασε το ακίνητό του υπάρχουν άλλοι 19, οι οποίοι επωφελήθηκαν μιας ευνοϊκής ρύθμισης για τη διευθέτηση του χρέους τους». Αυτό τονίζει σε άρθρο του στο «Κreport», με τίτλο «Servicers και Κοινωνία: Μια άλλη άποψη, μια προσέγγιση με αριθμούς», ο εκτελεστικός πρόεδρος της DoValue Greece, κ. Θοδωρής Καλαντώνης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα ποσοστό περίπου 87% των περιπτώσεων με πλειστηριασμό δεν είχε γίνει η παραμικρή πληρωμή τα τρία έτη που προηγήθηκαν από τον πλειστηριασμό. «Εάν λοιπόν αναγνωρίσουμε και αυτό το στοιχείο, τότε το παραπάνω 19 γίνεται 150 περίπου. Ένα προς 150 είναι η αναλογία πλειστηριασμών/ρυθμίσεων για τις περιπτώσεις στις οποίες είχε γίνει κάποια πληρωμή μέσα στην τριετία. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνικά κατηγορία των δανείων με εξασφάλιση κατοικία σχετικά μικρότερης αξίας», προσθέτει. 

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο κ. Καλαντώνης, για κάθε 100 οφειλέτες δανείων με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο αξίας μέχρι €120.000:

  • 95 θα ρυθμίσουν/αποπληρώσουν την οφειλή τους
  • 4 θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό, καθώς δεν ρύθμισαν αλλά και δεν έκαναν καμία πληρωμή για τουλάχιστον 3 έτη πριν από τον πλειστηριασμό
  • 1 θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό καθώς παρ’ότι έγινε κάποια πληρωμή τα τελευταία 3 έτη δεν μπόρεσε να γίνει βιώσιμη ρύθμιση κοινά αποδεκτή.

«Η εστίαση του δημοσίου διαλόγου κυρίως σε αστοχίες και σε ακίνητα που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό, αν και εύλογη, αφήνει εκτός εικόνας ένα άλλο αποτύπωμα», διαπιστώνει ο επικεφαλής της doValue και συνεχίζει: «Υπάρχει μια αθέατη πλευρά της λειτουργίας των servicers, με εξαιρετικά επωφελές και απτό κοινωνικό αποτύπωμα».  

Βασικός ρόλος των servicers, σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, είναι αυτός της εξισορρόπησης του αποτελέσματος από τη μια, με το κοινωνικό αποτύπωμα από την άλλη, με αποτέλεσμα να δέχονται πυρά εκατέρωθεν. «Ο κανόνας στον κλάδο είναι ότι οι εργασίες γίνονται με σύνεση και κατανόηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις ζωές ανθρώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αστοχίες, οι οποίες όταν διαπιστώνονται γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκατασταθούν. Τα βασικά κριτήρια που επιτρέπουν να εκτελείται σωστά ο ρόλος στην παραπάνω διελκυστίνδα, είναι ο σεβασμός, η κοινωνική ισότητα και η δικαιοσύνη. Το να πεισθεί η κοινωνία ότι αυτό δεν είναι απλά λόγια είναι κάτι δύσκολο που απαιτεί χρόνο, ωριμότητα και ανοικτό διάλογο», καταλήγει. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ