του Γιώργου Προκοπάκη

Πριν καμιά δεκαριά μέρες πληροφορηθήκαμε πως η κυβέρνηση αιτήθηκε την επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία!

Αυτό που δεν έγινε ευρέως γνωστό είναι πως η προγραμματισμένη δόση ήταν €3.3 δισ€1.0 δισ επιχορηγήσεις  και €2.3 δισ για δάνεια – και η Ελλάδα αιτήθηκε €2.3 δισ.

Δεν ικανοποιούσε τα προαπαιτούμενα διάθεσης των χορηγιών (το τσάμπα χρήμα), οπότε αιτείται μόνον το μέρος της δόσης για δάνεια.

Εκεί έχουν κατανεμηθεί, λέει, τα κεφάλαια.

Στην Οικονομική Καθημερινή 28/4, σελ 5, φιλοξενείται άρθρο της Ευγενίας Τζώρτζη με τίτλο “Καθυστερήσεις με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης“.

Επισυνάπτεται ο πίνακας που συνοδεύει το άρθρο.

 

Σημειώνω πως συζητάμε για το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο “πάμε καλά” και ζητάμε την επόμενη δόση των κονδυλίων για δάνεια.

Τι μας λέει ο πίνακας;

Από την ελληνική κυβέρνηση έχουν εγκριθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού €11.2 δισ και απ’ αυτά έχουν προκύψει δάνεια προς επιχειρήσεις συνολικού ύψους €2.3 δισ.

Στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των €11.2 δισ, τα €4.8 δισ είναι δανειακά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τηρώντας την ίδια αναλογία (4.8/11.2=0.43) έχουν μετακυλίσει στην οικονομία δανειακά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους €1 δισ (2.3×0.43).

Ο αρμόδιος Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε τις προάλλες πως το σύνολο των προτάσεων/αιτήσεων που έχουν κατατεθεί (μαζί και οι εγκεκριμένες του πίνακα) φθάνει τα €24.2 δισ, εκ των οποίων τα €10 δισ είναι δανειακά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δε σύνολο των δανειακών κονδυλίων του ΤΑ είναι €16.7 δισ.

Την πρώτη επίπτωση αυτής της καθυστέρησης την είδαμε στο ΑΕΠ: έκλεισε στο 2%, αντί για 2.4% ανάπτυξη για το 2023 που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2024 που έγινε νόμος του κράτους την 15 Δεκεμβρίου 2023.

Ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ δεν ανησυχεί γιατί οι εκταμιεύσεις θα γίνουν, λέει, εντός του 2024.

Ακόμη και εάν γίνει η απορρόφηση με καθυστέρηση ενός έτους, δεν ενοχλείται κανείς που λεφτά κάθονται αντί να δουλεύουν για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Θα γίνει όμως;

Αυτά τα συνολικώς €16.7 δισ του ΤΑ πρέπει να έχουν γίνει εκταμιευμένα δάνεια μέχρι τον Αύγουστο 2026.

Ένα σενάριο για να επιτευχθεί το ιδανικό “ούτε ένα ευρώ χαμένο” είναι η έγκριση του συνόλου των μέχρι τώρα κατατεθειμένων αιτήσεων (€10 δισ δανειακά ΤΑ) και να υποβληθούν αιτήσεις για άλλα έργα συνολικού ύψους €16 δισ (€6.7 δισ δανειακά ΤΑ).

Και βέβαια να λειτουργήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με ταχύτητες φωτός ώστε να υπάρχουν όλες οι άδειες και εγκρίσεις για να γίνουν και οι δανειακές συμβάσεις.

Ευκολάκι!

Τον Οκτώβριο 2021 στο συνέδριο του e-kyklos είχα καταθέσει την άποψη πως για να έχουμε τύχη με το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αλλάξει το Κράτος, με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, να μπορεί το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό να εξυπηρετήσει το “εργοτάξιο-Ελλάδα“, να βρεθούν έργα για να γίνουν.

Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι, λοιπόν.

Και η μερική μόνον αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι θα μας αφήσει.

Υπάρχει και ένα ακόμη ζητηματάκι που με απασχολεί.

Ο πινακας μας λέει πως η κυβέρνηση είχε έτοιμα προς διάθεσιν 4.8 δισ € δανειακών κονδυλίων και διέθεσε μέχρι τώρα €1 δισ.

Αυτό σημαίνει πως €3.8 δισ κάθονται σε κάποιο λογαριασμό – είτε του ΥπΟΙΚ, είτε κάποιου φορέα του δημοσίου.

Με τη σειρά του αυτό συνεπάγεται πως ο ΥΠΟΙΚ βρίσκει στο ταμείο του €3.8 δισ που δεν τα υπολόγιζε όταν έκανε τον προϋπολογισμό του 2023.

Το καλό με αυτό το δώρο των καθυστερήσεων είναι διπλό:

(α) τα διαθέσιμα του Δημοσίου εμφανίζονται υψηλότερα,

(β) η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μόνον €1.5 δισ (από 1.1% σε 1.9% του ΑΕΠ), ενώ η υποεκτέλεση μόνον του δανειακού σκέλους του ΤΑ αφήνει €3.8 δισ να κάθονται.

Ίσως κάποιος μας το εξηγήσει κάποτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ