“Πράσινο φως” από την διοίκηση της ΔΕΗ για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών, μέσω του οποίου θα αντλήσει 300 με 350 εκατ. ευρώ. 
  •    Το επιτόκιο στο 6,8% (χαμηλότερο αντίστοιχου επιτοκίου για λογαριασμό εταιρειών με το ίδιο rating/B/) με την Επιχείρηση να μην δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.
     Επί της ουσίας η ΔΕΗ δεν πουλάει “ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις” αλλά μέσω αυτών αντλεί ρευστότητα (χρησιμοποιώντας τες σαν εγγυήσεις), ενώ είναι η πρώτη φορά που αντί για distress funds στην σχετική διαδικασία συμμετείχαν και αναλαμβάνουν επενδυτικό ρίσκο οίκοι όπως η PIMCO, η J P Morgan, η Deutsche Bank).
     Πρόκειται για καινούργιο μοντέλο διαχείρισης υποχρεώσεων, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν οδηγός και σε άλλες περιπτώσεις, άλλων επιχειρήσεων.
  Μετά από αυτό δικαιολογείται όχι μόνο το χθεσινό +2,60% στα 3,95 ευρώ αλλά και οι βλέψεις των αγοραστών για επαναπροσέγγιση του υψηλού 52 εβδομάδων, στα 4,388 ευρώ.
  •    Με την αποτίμηση, πλέον, στα 916,4 εκατ.€ μία…ανάσα από το όριο και την ομάδα των billionaires. 

Μήνυμα εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

Πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι η συναλλαγή αποτελεί ακόμη ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων. Στα θετικά σημεία του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου συμπαριλαμβάνεται το γεγονός ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στον δανεισμό της Εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση.

Η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ, με συνεργασία υπεργολάβου. Με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (για οφειλές με καθυστέρηση 60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank), και όχι distressed funds, προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, ωστόσο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά. Όπως τονίζεται, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο.

Σημειώνεται πως η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο «ραντάρ» τους τη μετοχή της ΔΕΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here